2024.04.23, Kedd

Továbbra is önálló beavatkozásra jogosult a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2018.04.09. 16:00

Az illetékes Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2018. április 07-én tartotta a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére azt az ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot, amely megerősíti és továbbra is jogosulttá teszi az egyesületet az önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenység végzésére.

Hirdetés

A gyakorlat feltételezése szerint Dunaföldváron egy kétszintes lakóház egyik földszinti lakásában az ott lakók acetilén gázzal léggömböket töltöttek. A szolgálati lakásokban a fűtést egy házilag készített, 11,5 kg-os PB gázpalackról üzemeltetett hősugárzó berendezés biztosította. A hősugárzó működtetésének hatására az acetilénnel töltött léggömbök felrobbantak, jelentős detonációt okoztak, a nyílászárók üvegei kitörtek, de az épület szerkezetileg nem károsodott. A robbanást követően a helyiségben tűz keletkezett, mely átterjedt a helyiség bútorzatra, függönyökre és az ott nagy mennyiségben felhalmozott, egyéb fa és papír anyagokra, lomokra. A tűz a szomszédos helyiségeket és a második emeleti lakásokat veszélyeztette, a teljes lakás és épületrész sűrű füsttel telítődött.

 

 

A kiérkező dunaföldvári önkéntesek a feladatot a biztonsági előírások szigorú betartása mellett gyorsan és szakszerűen megoldották. A beavatkozó egység áramtalanított és elzárta a gázvezetéket , majd légzőkészülék használatával, védősugár fedezete mellett megkezdte az életmentést és a tűzoltást. Mindkét sérültet gyorsan megtalálták és kimentették, illetve az épületből két acetilén és két PB gázpalackot is kihoztak. Ezt követően lokalizálták és eloltották a tüzet, átszellőztették az épületet. A gépjárműfecskendő táplálását a közelben lévő földfeletti tűzcsapról végezték.

A gyakorlat vezetői a tűzeset szemléltetésére színházi füstgéppel füstöt fejlesztettek, a tüzet piros villogó lámpákkal, a füsthatárt kék zászlókkal jelölték.

A gyakorlatot Dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Bán Attila tű. ezredes tűzoltósági főfelügyelő kísérték figyelemmel. Az ÖTE a sikeres ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot követően továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működik tovább.

Aktuálisönálló beavatkozásjogosultságDunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesülettűzoltásműszaki mentés