2024.04.20, Szombat

Százmillióval segíti a lakóépületek korszerűsítését Paks önkormányzata

telepaks.net

2018.04.28. 17:09

Idén is 50-50 millió forintos keretet biztosít Paks Város Önkormányzata a hagyományos és a panelépületek felújítására. Könnyítettek az adminisztráción, pontosították a befogadás és elszámolás rendjét, hogy még könnyebben elérhetővé tegyék az energia megtakarítást célzó fejlesztések támogatására biztosított forrás elérését.

Hirdetés

Szabó Péter polgármester emlékeztetett rá, hogy Pakson több mint évtizedes múltra tekint vissza a panelépületek felújításának önkormányzati támogatása, amihez rövid időn belül társult a hagyományos épület hasonló célú rekonstrukciójának támogatása. A homlokzati szigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés mellett, mint rámutatott, a megújuló energiaforrás alkalmazására is lehet forrást igényelni.

A városvezető kiemelte, hogy a keretek átjárhatóak, ami azért is fontos, mert a paneltechnológiával épület házak esetében csökken az igény azon egyszerű oknál fogva, hogy az épületek zömén már elvégezték a felújítást. Szabó Péter arra is kitért, hogy az önkormányzat évről-évre fenntartja ezt a lehetőséget az országos pályázattól függetlenül.

A képviselő-testület által elfogadott módosításokról Misóczki Anikó osztályvezető beszélt. Elmondta, hogy a beadás napja 2018. június 7-e. A sorban állás elkerülése érdekében reggel 8-tól délután 4-ig fogadják a polgármesteri hivatalban dokumentációkat, amelyek elkészítését megkönnyítették.

Az önkormányzat a befogadás után legkésőbb 30 nappal dönt. Elszámolni a következő év november végéig lehet – hívta fel a figyelmet az osztályvezető, aki arra is rámutatott, hogy a rendelet szabályozza azt is, hogy egy ingatlan esetében, ha megkapta a tulajdonos az adható támogatást, 15 évig nem lehet újra pályázni.

Paks város önkormányzata vissza nem térítendő forrás biztosításával segíti elő a paksi otthonok energia megtakarítását eredményező felújítását. Az önkormányzati támogatás mértéke főszabályként az elszámolható költségek figyelembevételével a beruházás bruttó költségének legfeljebb 50%-a, de családi házak maximum 500 ezer forint, társasházi lakásoknál több cél esetén maximum 700 ezer forint.

AktuálisPakslakóépület korszerűsítéspanelépület felújítás