2024.03.29, Péntek

Különleges tárgy volt látható a dombóvári múzeumban

dombovar.hu

2018.04.09. 17:00

A Város Hete programsorozat alkalmából április 3-tól 7-ig láthatták az érdeklődők a Helytörténeti Gyűjteményben azt a Magyar Nemzeti Múzeumtól kölcsönkapott bordás cisztát, amit a 19. század végén találtak Kurdon.

Hirdetés

A Kaposban fürdőző gyerekek leltek rá 1884-ben a bronzból készített nyolc vödörre, amiket gróf Apponyi Sándor, a lengyeli birtokok tulajdonosa vásárolt meg. A faluba három évvel korábban helyezett tudós plébános, Wosiszky Mór tovább kutatott a folyó medrében és újabb négy cisztát talált, valamint az azokat rejtő nagyméretű üstöt is sikerült kiemelnie az iszapból. A kurdiak kíváncsiságának köszönhetően hamarosan újabb két vödör került elő, melyeket szintén megvett a szomszédos községben élő nemes.
Wosinsky Mór az akkor ismert párhuzamok alapján az időszámításunk előtti 5. században a Kaposon közlekedőetruszk kereskedők elsüllyedt hajórakományának tartotta a tárgyakat. Ma már tudjuk azt, hogy ennél sokkal
régebbi és egészen más irányba, a mai Irán - az egykori Méd birodalom - felé
vezetnek a szálak. Minden valószínűség szerint a lelőhely feletti dombon a
lengyeli sánc erődítményében lakó pannon elitnek a folyó menti áldozóhelyétés a szent sör főzésére szolgáló 14 edényét találták meg a gyerekek.
Egyet közülük a Pigorini által alapított római múzeumnak ajándékoztak, a többi pedig az üsttel együtt még gróf Apponyi Sándor életében a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincsei közé került.

AktuálisDombóvárVáros Hete programsorozatHelytörténeti Gyűjteménybordás ciszta