2024.04.23, Kedd

A székely vértanúkra emlékeztek Pakson

telepaks.net

2018.03.12. 16:30

A székely vértanúkra emlékezett meg az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete a székely szabadság napján a Városháza előtti kopjafánál. A megemlékezést Maros megyei fiatalok táncjátéka színesítette.

Hirdetés

Minden év március 10-én a székelység összetartozásáról tartanak megemlékezéseket országszerte. Mióta 2015-ben az erdélyi magyarok megyei egyesülete kopjafát állított a Városháza előtti térre, azóta rendezik meg Pakson is a székely szabadság napját.

Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesületének elnöke összetartó magként tekint azokra az emberekre, akik a székelység hagyományait ápolják a környéken. A szombati megemlékezésen közéleti személyiségek is megjelentek, beszédet mondott Süli János miniszter, aki magánemberként támogatta az egyesületet. Balogh Emőke paksi tanuló Wass Albert versét szavalta, majd a szászrégeni diákok adtak elő táncjátékokat Markonyi székely és Vándormadár címmel, Gazdag-Fejes Margit egyesületi tag pedig történeti visszatekintést adott.

Az ünnepi megemlékezést a kopjafa megkoszorúzása és a Székely Himnusz eléneklése zárta.

AktuálismegemlékezésPaksszabadság székely vértanúk