2024.03.29, Péntek

Örökségünk a pacsker, az örökséget pedig illik továbbadni

bonyhad.hu

2018.02.12. 16:30

A pacsker egy jellegzetes sváb viselet, Tolna megyében különösen díszes motívumokkal ékesített lábbeli.

Hirdetés

Ebben a térségben – Tolnában és Baranyában – sokaknak van gyűjteménye. Így merülhetett fel Bonyhádon is az igény, hogy legyen olyan foglalkozás, ahol el lehet sajátítani a pacskerkötés fortélyait.

Sajnos egyre kevesebben élnek azok közül, akik ennek a tudásnak a birtokában vannak. Az 50-es, 60-as korosztályból már kevesebben tudnak pacskert kötni. Mivel Köhlerné Koch Ilonának, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnökének is van gyűjteménye, egyből az igénylők kezdeményezése mellé állt, és megálmodták az Örökségünk a pacsker című előadássorozatot. Arra gondoltak, hogy összegyűjtik a megyei mintákat, és feldolgozzák őket hónapról-hónapra, majd az év végén egy kiállítás keretén belül mutatják be, mit tanultak az előadások során.

– Havonta egyszer lesz foglalkozás, és mindegyiknek más lesz a témája és az előadója. Az év során a megye különböző részeiről jönnek majd hozzánk előadók és pacskerkötők, sőt, Németországból is érkezik egy magángyűjtő. A program résztvevői megismerkedhetnek a megye színes mintakincsével, megtanulhatják a pacskerkötés csínját-bínját – mondta Köhlerné Koch Ilona.

Ez a 2018-as év kiemelkedő projektje Bonyhádon, amely a német hagyományokat ápolja és továbbadja. Decemberig tart a program, ahol mindent megtudhatnak a pacsker múltjáról, jelenéről, jövőjéről, és elsajátítják az idősebbek által ismert praktikákat. Majd a végén lesz egy kiállítás, ahol az elkészült műveket bemutatják a nagyközönségnek. A legfontosabb, hogy szeretnék a fiatalokat is bevonni megismertetve velük a hagyományok szépségét, rejtelmeit.

– Az első alkalmat ma tartottuk meg. Előadója Vitéz Zsolt volt, a Dienes Valéria Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, aki szintén pacskergyűjtő. Szekszárdon az iskolában is voltak már pacskerprojektek és igazából az a célunk, hogy ezeket a kezdeményezéseket összeszedjük, és továbbadjuk ennek a tevékenységnek a fortélyait. Az igazgató úr beavatott minket a pacsker történelmébe. Átfogó képet kaphattunk a sváb lábbelik sokféleségéről – mesélt az első előadásról Köhlerné Koch Ilona, majd hozzátette a következő hónapban is lesz foglalkozás – Akkor elsajátíthatjuk az elkészítés fortélyait, hiszen a pacskerkötés egy speciális kötésforma, amit tanulni kell, a tudást pedig át kell adni a fiatalabb generáció számára, hogy a hagyomány tovább élhessen a modern hétköznapokban is!

Aktuálisörökségpacskerpacskerkötés