2024.03.29, Péntek

A kezelés hatására csökkent az iszap a Tolnai-holtágon

tolna.hu

2018.02.28. 16:30

Csökkent az iszapréteg vastagsága a Tolnai-holtágon lezajlott kísérleti kezelés nyomán – derül ki a kísérlet nyilvánosságra hozott eredményértékeléséből.

Hirdetés

Mint az ismert, a holtágak esetében komoly gondot okoz a feliszapolódás, így a Tolna-holtág esetében is. Az iszapréteg vastagodása miatt egyre csökken a víztér, ugyanolyan vízszintek esetén is kevesebb víz van a holtágban.

Az iszapkotrás viszont rendkívül költségigényes, a kikotort iszap elhelyezése pedig szinte megoldhatatlan feladat az igen szigorú szabályozás miatt. A Tolnai-holtág esetében ez milliárdos nagyságrendű összeget igényelne, és a környezeti hatása is kiszámíthatatlan, így ez a beavatkozás a Tolnai-holtág esetében jelenleg nem kivitelezhető.

Ehelyett a helyi képviselő-testület – a holtág jövőjével kapcsolatban 2016-ban elfogadott intézkedési tervben – a biológiai iszapmentesítéshez adott elvi támogatást. A biológiai iszapkezelés lényege, hogy olyan mikroorganizmusokat, illetve enzimeket juttatnak a vízbe, amelyek lebontják a vízben található bomló szerves üledéket, a szervetlen növényi tápanyagok szintjét pedig hatékonyan csökkentik. A kezelés eredményeként az iszapszint csökken, a víz minősége pedig javul.

 

Aktuálistolnai-holtágiszapiszapkotrás