2024.05.28, Kedd
17 jó tanács  az év végi biztonságos szórakozáshoz

17 jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

police.hu

2017.12.28. 12:06

A tűzijáték termékek használata kockázattal járhat, így kiemelten óvatosan kell működtetni azokat.

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket.

Az elsőbe tartozó játékos termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra valók, ilyen például a tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják.

A második kategóriába tartozó eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16 évesnél idősebb személyek vásárolhatják és használhatják.

A harmadik kategóriába a szilveszteri eszközök tartoznak, míg a negyedikbe azok a professzionális termékek, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg.

 

Fontos tudni, hogy a harmadik kategóriás termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig használhatják fel.

A petárda használata tilos, aki engedély nélkül szerzi be, szabálysértést követ el. A bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint.

A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevőnek január 5-ig vissza kell szállítani a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

 

17 jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót, vihargyufát, esetleg flambírozó (karamellizáló) pisztolyt.

6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású. Ezeket beltérben soha ne működtesse!

7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson.

10. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

11. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltókészülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!

12. Tudatmódosító szer hatása alatt ne működtessen tűzijátéktermékeket!

13. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

14. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

15. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.

16. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

17. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

Aktuálisszilveszterpirotechnikatűzijáték