2024.06.22, Szombat

LMP: elszabotálták a nyomozást a szekszárdi óvoda ügyében

MTI

2017.11.02. 13:22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozóhatósága elszabotálta a nyomozást a szekszárdi óvoda ügyében - mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint a nyomozás lezárása, annak indoklása és sok más körülmény is arra utal, hogy a nyomozást "felülről állították le".

Sokat mondónak nevezte, hogy a 2015 őszén megtett feljelentés után csak 2017 őszén zárták le az ügyet, szerinte ugyanis a nyomozóhatóság "ki szerette volna húzni" az ügyet az ötéves elévülési időig. Ezért nem történt semmi az ügyben 2017 júniusáig.

Felidézte: 2012-ben szeretett volna utánajárni a szerinte korrupciógyanús óvodaépítési ügynek, de nem adták ki neki a tervdokumentációt. Egy szakértő arra jutott, hogy az árajánlatban nincs kirívó túlárazás, hanem sok apró részletben "rejtették el" a túlárazást, és ennek eredményeként került az óvoda pont kétszer annyiba, mint kellett volna. 

Érdekességként említette a nyomozást lezáró irat egyik bekezdését, amely rögzíti, hogy a nyomozás szerint is volt egy 1,5 millió forintos indokolatlan kifizetés, itt azonban a hatóság szerint csak "elírtak egy tizedesvesszőt" a vasbeton árában.

Hadházy Ákos kifogásolta azt is, hogy a nyomozást lezáró irat nem tesz említést arról, hogy a túlárazott ajánlatot a polgármester a képviselőkkel azzal fogadtatta el, hogy a kötelező önrészt majd az extraprofit egy részének visszacsepegtetéséből fogja kifizetni az önkormányzat.  

Kitért arra: a nyomozás lezárásával fideszes városvezetők csak átmenetileg nyugodhatnak meg, az ügyet a kormányváltás után ismét elő fogják venni. Ugyanakkor azoknak a hatósági dolgozóknak, akik "többnyire önhibájukon kívül arra kényszerülnek, hogy rendkívül súlyos korrupciós ügyekhez asszisztáljanak vagy segítsék eltussolásukat", a kormányváltás után a valódi bűnösök felelősségre vonása érdekében vádalkut kell majd ajánlani. 

Hadházy Ákos bejelentette, hogy csütörtökön benyújtja az országgyűlésnek az LMP antikorrupciós törvénycsomagját, amely számos kis törvénymódosítási javaslatot tartalmaz.  Megjegyezte: a törvénymódosítási pontok jó részét számos alkalommal beadták már, és számos alkalommal nem fogadta el a fideszes többségű kormány. Ha most sem fogadja el a parlament, akkor majd egy új parlament fogja - tette hozzá az ellenzéki politikus. 

Az LMP társelnöke újságírói kérésre reagált Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére, hogy ne szavazhassanak azok a határon túli magyar állampolgárok, akik soha nem éltek Magyarországon. Mint mondta, a javaslat meglepte, és úgy gondolja, hogy az ellenzéki pártoknak az emberek valódi problémáival kell foglalkozni, mint például az egészségügy krízise, a devizahitelesek válsága vagy oktatás. Hozzátette: "sokkal nagyobb probléma, hogy a külföldön dolgozó magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben, és szerencsésebb lenne ezzel foglalkozni"

.
 

Aktuálislmpkorrupciónyomozás Szekszárdóvoda