2024.03.29, Péntek

Euromilliárdok mennek megújuló energiákra

www.bonyhadinapilap.hu

2017.11.06. 14:29

Az EU a következő két évben 30 milliárd eurót szán innovációra.

Hirdetés

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs keretprogramból 30 milliárd eurót szán a társadalmi kihívások terén alkalmazott új megoldásokra és az áttörést jelentő innovációra a 2018-2020-as időszakban - közölte Carlos Moedas, uniós biztos Brüsszelben.

A kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos tájékoztatása szerint az európai tudományos fejlődést segítő Horizont 2020 keretprogramból elkülönített összeg többek között a migrációra, a biztonságra, az éghajlatváltozásra, a tiszta energiákra és a digitális gazdaságra összpontosít. Ezek mellett új megközelítést alkalmazva az áttörést jelentő piacteremtő innovációk előmozdítását fogja előtérbe helyezni.

Elmondta, az Európai Bizottság az Európai Innovációs Tanács létrehozására 2,7 milliárd eurót mozgósít, amellyel a jövő piacainak kialakítása érdekében a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést is ígérő innovációt támogatja.
Fókuszban mások mellett olyan prioritások állnak, mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásainak kutatása és kezelése, amelyre 3,3 milliárd euró jut. A körforgásos gazdaságra 1 milliárd euró, az európai ipar és szolgáltatások digitalizálására és átalakítására 1,7 milliárd euró, a biztonsági unió létrehozására 1 milliárd euró, a migráció kezelésére irányuló projektekre 200 millió euró.

A bizottság 2,2 milliárd eurót különít el a tiszta energiákat előmozdító projektekre, amelyek négy érintett témaköre a megújuló energiaforrások, energiahatékony épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás. Emellett az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához 200 millió euró összegű támogatást biztosít - közölte a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves 2014-2020) költségvetése 77 milliárd euró. Fennállása óta 2017. októberig a program mintegy 26,65 milliárd eurót mozgósítva több mint 15 ezer kedvezményezettnek nyújtott támogatást, ebből közel 3,79 milliárd euró került kis- és középvállalkozásokhoz.

 

Aktuáliskutatásmegújuló energiainnovációEuromilliárd