2024.03.29, Péntek

Korszerűsítik a tanuszodát, a gimnáziumot, a művelődési házat, kerékpárút épül Bátaszéken

teol.hu

2017.10.27. 18:32

Az elmúlt időszakban megnyert pályázatok teszik lehetővé, hogy számos fejlesztés elinduljon Bátaszéken.

Hirdetés

Jövő nyáron kezdődhet meg az ipari park fejlesztése, mondta dr. Bozsolik Róbert polgármester. A projekt célja vállalkozóbarát környezet létrehozása, ahol számos színvonalas szolgáltatás elérhetősége megfelelő ösztönzést adhat arra, hogy új vállalkozások létesüljenek. Célja továbbá a munkahelyteremtés, az inkubátor-tevékenység feltételeinek megteremtése.

Szeptemberben kezdődhetett meg az agrárlogisztikai központ kialakítása, ahol a környéken megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket nagy mennyiségben szakszerűen tudják majd tárolni, válogatni, csomagolni, és elősegítik ezzel a helyi termékek piacra jutását. A fejlesztéseket legfőképpen az indokolja, hogy a város környezetében lévő gyümölcs- és zöldségkultúrák termőterülete nő.

A vállalkozók kiválasztásával megkezdődött a tanuszoda energetikai korszerűsítése. A projekt célja, hogy a hőenergia ellátásban a földgáztüzelést kiváltsa a geotermikus energia. A tanuszoda tetején egy maximum 50 kW teljesítményű napelemes villamosenergia-termelő telep létesítése a cél. A tanuszoda világítóberendezéseit korszerű, kis energiaigényű világító testekre és fényforrásokra cserélik a világítási áramfelhasználás csökkentése céljából. Az épület tetőfelületén kerül kialakításra a pályázatban szereplő 49,82 kW teljesítményű napelemes rendszer, melyet az épület villamos fogyasztásának részleges kompenzálására kíván létesíteni a beruházó.
Szintén szeptemberben kezdődött a Cikádor Általános Iskola és Gimnázium II. Géza Gimnáziuma energetikai korszerűsítése. Ennek keretében az önkormányzat 27 kW-os napelemes rendszer telepítését szeretné megvalósítani. A fejlesztés célja a gimnázium fenntartási költségeinek csökkentése.

Az Alsónyék–Bátaszék közötti kerékpárút kiépítését teszi lehetővé egy elnyert támogatás – mondta a polgármester –, illetve a közművelődési érdekeltségnövelő támogatás keretében elnyert támogatásból megújulhat a Petőfi Sándor Művelődési Ház áramhálózata, valamint a Kubinyi program keretében elnyert szakmai pályázatnak köszönhetően új, interaktív elemekkel bővülhetnek a tájház állandó kiállításai is.

AktuálisfejlesztésBátaszék