2024.04.19, Péntek

Új gépjárműfecskendővel gazdagodik a tolnai megyeszékhely

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.09.23. 07:00

A huszonöt gépjárműfecskendő egyike a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot erősíti majd, a HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő indítókulcsát dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató vette át. 

Hirdetés

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Ez az esemény adott alkalmat arra is, hogy a magyar fecskendőket gyártó cég bemutassa az általuk tervezett vízszállító jármű prototípusát.

 

Az új fecskendőket a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Mindezek alapján készült el 2014-ben a Renault, a Rába és a BM HEROS együttműködésében a hazai gépjárműfecskendő prototípusa. A sorozatgyártás 2016-os elindulása után 2017-ben ötvennégy darab készült el, ebből kerül most huszonöt új gazdához.

A  kormány és a katasztrófavédelem számít az önkéntes segítőkre, kiemelt fontosságúként kezeli az önkéntes tűzoltóságokkal való együttműködést, ezért erősíti eszközparkjukat, működésük technikai hátterét, melynek eredményeként öt felújított gépjárműfecskendő került önkéntes tűzoltó egyesülethez.

 

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta a mostani volt az ötödik alkalom, hogy magyar gyártású fecskendőt vehettek át a tűzoltóságok, a rendezvényen átadottakkal együtt már hetvenöt AQUADOUX-X 4000-es lát el szolgálatot. A négyezer literes gépjárműfecskendők összértéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot, a fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 projekt keretében valósul meg.

 

A Hősök terén mutatkozott be a magyar vízszállító gépjármű prototípusa is. A jármű tízezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a beépített Rosenbauer N25 típusú szivattyú percenként kétezer-ötszáz liter vizet képes szállítani, tíz bar üzemi nyomás mellett. A vízszállító jármű Renault K460 P6x6 típusú alvázt kapott, háromtengelyes kivitelű, közúton és terepen is képes haladni. A vízszállítók feladata, hogy a gépjárműfecskendők vízutánpótlását biztosítsák olyan helyen, ahol más forrásból nem szerezhető oltóvíz. Emellett szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethetők tűzoltási feladatokra. A gépkocsivezető munkáját automatizált tengelykapcsolóval felszerelt sebességváltó segíti. A jármű a speciális beavatkozások esetére alkalmas menet közbeni oltásra, valamint rendelkezik a beavatkozásban résztvevő többi jármű vízellátásához, a gyors vízátadáshoz szükséges csatlakozókkal és berendezésekkel.

 

Aktuálisszekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokságTolna Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságHEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő