2023.03.26, Vasárnap

Felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát

MTI

2017.09.29. 18:59

Vidékfejlesztési támogatással további három templomépületen végeznek rekonstrukciót.

Hirdetés

 

Az idén 615 éves decsi református templom csaknem 50 millió forint értékű felújításához 34 milliós támogatást nyert el az egyházközség - mondta Papp Zsolt Endre lelkész az MTI-nek. A tervek szerint 2018-ban többek között kicserélik a százéves, apatini cserépből készült tetőhéjazatot, a tetőléceket, az elkorhadt gerendákat, újravakolják a templomhajót és a tornyot - tette hozzá.
    

Az 1402-ben épült gótikus szerkezetű templomban középkori falak és szentély, ablakok, az északi falban található tabernákulum és ajtókeret emlékeztet az eredeti stílusjegyekre.
   

 A szintén középkori, 15. századi falakra épült felsőnyéki katolikus templomon - a pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint - az elnyert 47 millió forintos támogatásból kicserélik a tetőt, a fedélszéket, a nyílászárókat, felújítják a külső homlokzatot és az épület vízelvezető rendszerét. A 18. században még pusztuló késő gótikus templomot a 19. század első harmadában építették újjá. Az 1970-es években végzett felújítás idején tűntek elő a befalazott, eredeti ablaknyílások és egy még korábbi, a román korra utaló "Isten szeme" ablak nyomai. A gótikus stílusjegyeket a támpillérek és a csúcsíves ablakkeretek őrzik.
    

Új tetőt és homlokzatfestést kap - 26 millió forintos támogatással - a madocsai református templom, amelyet 1806-ban a középkori apátsági templom egy tornyához építettek, és még őrzi a 13. századi köveket - mondta Nagy János lelkész.
    

A vidékfejlesztési program két barokk stílusú római katolikus templom felújításához is hozzájárul. Szakcson kicserélik a tetőfedést, kifestik az épület homlokzatát, járdát építenek, és parkot alakítanak ki a templom körül, Kocsolán pedig az egész templomot újrafestik, és a tető javítása mellett falvarrásos technikával statikai megerősítést is végeznek.

AktuálisTolna megyetemlomgótikus