2024.04.24, Szerda

Csaknem százmilliós fejlesztéssel növelik Györköny pincefalujának vonzerejét

mti

2017.08.15. 10:46

Bordalösvényt, pincelabirintust és tematikus játszóteret építenek a Tolna megyei Györköny pincefalujában, ahol háromszáz présház őrzi a település építészeti örökségét.

Hirdetés

A tizenegy hektáron elterülő pincefaluban 98 millió forintos európai uniós támogatással fejlesztik a turisztikai vonzerőt - mondta Braun Zoltán, Györköny független polgármestere az MTI-nek.

A pincelabirintust elhagyott pincékből alakítják ki, amelyben interaktív kiállításon a magyarországi pincefalvakat mutatják be - tette hozzá. Az elképzelés szerint az "útvesztőben" digitális karóra segítségével tájékozódhatnak majd a látogatók, akik - ha jól válaszolnak a kiállítási anyagból feltett kérdésekre -, a kijáratnál elhelyezendő trezorból egy-egy üveg györkönyi bort nyerhetnek.

A bordalösvény egy 700 méteres bazaltköves utca lesz, itt a pinceszellőzőkre épített állomásokon magyar és német nyelvű bordalkották mellé fa hangszereket helyeznek el, amelyeken le lehet játszani a dallamokat.

A projekt részeként felújítják a településrész központi rendezvényterének számító, amfiteátrumszerű szabadtéri színpadot, amelyhez játszótér és sütöde csatlakozik majd - ismertette a falu vezetője.

A fejlesztésektől azt várják, hogy a 950 fős pincefaluba látogatók száma meghaladja az évi kétezret - mondta.

A györkönyi pincefalut a 18. században a török hódoltság alatt elnéptelenedett községben letelepített németajkúak kezdték el építeni, a pincék között több 200-300 éves. A jellemzően a 19-20. században épült présházak 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Felújításukra szigorú szabályok vonatkoznak: nem lehet például kéményeket építeni rájuk, és klímaberendezés felszerelése is tilos. Az építészeti örökség megőrzéséért a település 1990-ben, Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat.
 

Forrás: mti

AktuálisTolna megyefejlesztésturisztikapincefalugyörköny