2024.03.29, Péntek

Tolna megyében meglehetősen olcsók az ingatlanok

ingatlannet.hu, infokocsola.hu

2017.05.05. 12:01

Ellenben a legtöbb nyugati megyével, ahol drágák az ingatlanok, Tolna megyét meglehetősen alacsony az árszint jellemzi – derült ki nemrégiben az ingatlannet.hu által készített ingatlanpiaci elemzésből.

Hirdetés

Az építkezésekre vonatkozóan a tavalyi év elején bevezetett 5%-os áfakulcs csak 2019 végéig szól, a fejlesztőknek eddig van idejük arra, hogy megépítsék és el is adják a lakásaikat. Az ezt követő időszakban elképzelhető az árak hirtelen megugrása és a kereslet apadása, az elemzők szerint az aggodalom már jövőre is visszafoghatja a projektek megvalósítását, így a hangsúly a már megkezdett tervek befejezésére helyeződhet.


Továbbra is jelentős az ingatlanok iránti érdeklődés

Az ingatlanpiacra jellemző hullámzó tendenciának köszönhetően márciusban erős volt a forgalom, a számok ugyan elmaradnak a tavalyi év azonos időszakától, a 2016 második félévén jelentősen túlmutatnak. Az adásvételek alalkulására is jellemző a területi kettéosztottság, míg egyes régiókban élénk a vásárlási kedv, addig más térségekben csak elvétve történik tranzakció. A népszerű települések közé tartozik a főváros, egyes vidéki nagyvárosok, az ország nyugati része, illetve a Balaton menti települések. Ezzel szemben a keleti városokban – néhány kivételtől eltekintve – stagnál vagy éppen csökken a lakáspiac, általánosságban elmondható, hogy a kisebb falvakban komoly kihívást jelent egy-egy ingatlan értékesítése. A különbség a típusok között is megmutatkozik, a családi házak kevésbé keresettek, míg a panellakások továbbra is nagyon kedveltek a vásárlók körében, mely az árakra is hatást gyakorol.


Nem minden nyugati terület népszerű

Az ország nyugati területei nem egyformán népszerűek, melyet az árak változása, illetve a jelenlegi árszínvonal is tükröz. Márciusban Somogy, Vas és Baranya megyében 22-26%-kal magasabb átlagos négyzetméterenkénti árakon volt megvásárolható egy ingatlan az előző év azonos időszakához képest, ehhez viszonyítva Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében visszafogottabb változás – 8-10%-os – érvényesült, míg Tolna megyében stagnálás mutatkozott.

Tolna megyében az egyes városok között nagymértékű különbségek mutatkoznak a téglalakások szegmensében: a térségben Paks és Bonyhád átlagárai kiemelkedőek, az itt tapasztalható 470-530 ezer Ft/m2 átlagárak országos viszonylatban is magasak. Ehhez képest Dombóváron és Szekszárdon 65-70%-kal, Dunaföldváron pedig 80%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti átlagárakon vásárolható meg az ingatlantípus. Megyei viszonylatban a Dombóváron eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kedvezőek, a szekszárdi és paksi árszintnél 18-35%-kal alacsonyabbak, Dunaföldvárhoz képest pedig mindössze 5%-kal magasabbak az átlagos Ft/m2 árak.

 

Emelkedett az alku mértéke

Az értékesítéshez szükséges átlagos időt az elhelyezkedés és a típus együttesen határozza meg a lakáspiacon. A leggyorsabban a panellakások találnak gazdára, az ország keleti részén 68 nap, a nyugati városokban pedig 106 nap, míg a téglaépítésűek 94, illetve 157 nap alatt kelnek el. Az utóbbi időben az alku mértéke is egyre jelentősebb, erre az Észak-Alföldön volt a legnagyobb lehetőség, ahol a paneleket a meghirdetett árakhoz képest 6%-kal kedvezőbb áron vették meg. A téglalakásokból Észak-Magyarországon engedték a legtöbbet – 6%-ot – az eladók, míg a családi házak szegmensében országos viszonylatban 2-9%-kal kedvezőbb áron keltek el az ingatlanok.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu, infokocsola.hu

GazdaságlakásépítésTolna megyeingatlanárakingatlanpiac