2023.03.27, Hétfő
Jelentős természetkárosítást okozott a megyében megrendezett autóverseny
Kép: pixabay.com/illusztráció

Jelentős természetkárosítást okozott a megyében megrendezett autóverseny

mti

2017.05.03. 14:47

Engedély nélküli terepautós rendezvényt szerveztek április 29-én több mint ötven autó részvételével a Tolna megyei Szedreshez közeli védett területen. A verseny az Ős-Sárvíz mellett több Natura 2000-es területet is érintett.

Hirdetés

A versenyzők gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át, a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodásra alkalmas területeket hoztak létre. Roncsolták a holtágak, vízfolyások mederalját, és vízi növényeket is elpusztítottak - tették hozzá.

Varga Zsolt, a DDNPI őrszogálat-vezetője elmondta: az érintett területen több védett orchideafaj, sáfrányfajok élnek. Egyelőre nem tudni, miből mennyi pusztult el, a károk felmérése jelenleg is tart. Annyi bizonyos, hogy a védett növények további életfeltételei sérültek meg - tette hozzá.

Benke Béla, a szedresi Sziget Egyesület elnöke arról számolt be, hogy ismeretei szerint a terepversenyt egy közösségi oldalon szervezték, arra a fővárosból és a Dunántúl több pontjáról érkeztek résztvevők.

A nemzeti park igazgatósága közleményében arra is kitért, hogy a védett természeti területeken engedélyhez kötött a járműközlekedés, és a Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedély kell a technikai sportokhoz.

Az engedély nélküli tevékenység természetvédelmi bírsággal jár, de a bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közlemény szerint a védett természeti területen gépjárművel engedély nélküli közlekedés és az engedélyezett útról való letérés esetén is az objektív felelősség elve érvényesül.

 

Forrás: mti

AktuálisTolna megyetermészetvédelemkárosodásautóversenyDuna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság