2024.04.19, Péntek

Új szakaszhoz ért a Kapos-hegyháti Natúrpark projekt

dombovar.hu

2017.03.27. 14:10

Tájékoztató fórummal zárult csütörtökön a leendő Kapos-hegyháti Natúrpark tervezésének első, helyzetfeltáró szakasza az Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központban.

Hirdetés

Az esemény házigazdája a Gyulaj Zrt. volt, a központot működtető cég részéről Antli István vezérigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket.

Pintér Kata, a dombóvári önkormányzat természetvédelmi referense elmondta: a tájékoztató részben a natúrpark tervezésének első, helyzetfeltáró szakaszát zárta le. Másrészt pedig a következő szakaszt, a fejlesztési koncepció megírását készítette elő, egyfajta gondolatébresztő program volt. A földművelésügyi miniszternél majd a koncepció elkészülte után lehet pályázni a natúrpark címre.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: a natúrpark által érintett 14 önkormányzat, civil szervezetek, gazdálkodással, helyi termékek előállításával foglalkozó vállalkozások képviselőit hívták meg a fórumra. Ezért is lett a terület nagy részén erdőgazdálkodást végző Gyulaj Zrt. az esemény házigazdája. A natúrpark körül Szabó szerint nagy az aktivitás, láthatóan sokan látnak benne potenciált.

Szabó Loránd szerint most reális, fenntartható fejlesztéseket kell kitalálni. Ezt alaposan végig kell gondolni, de vannak olyan programok, mint egy-egy terület tisztántartása, turistautak felfestése amelyekhez csak akarat kell, de itt élők és turisták érdekeit egyaránt szolgálja.

Dr. Kiss Gábor, a Magyar Natúrpark Szövetség szakértője szerint a projekt azért is hiánypótló, mert ezen a tájegységen eddig nem készült átfogó értékleltár, sem az építészeti örökség, sem az állat- vagy növényvilágot illetően. A szakértő szerint a fejlesztési dokumentum készítésével párhuzamosan ki kell alakítani egy natúrparki közösséget, fontos, hogy a területen élőkkel együtt járják be a szakemberek az értékeket. - Az a tapasztalat, hogy még az érintett lakosság sincs mindig tisztában azzal, hogy a közelében országos, netán nemzetközi jelentőségű érték található – így Kiss Gábor. - Ilyen például a Pannon tengeri csiga, amelyet Kurd alapján neveztek el, vagy a Lengyeli kultúra.

 

A fórumon már konkrétumok is elhangoztak, mint például a tervezett túraösvények útvonalai:

 

Dombóvár - Mágocs - Koszorú-domb (Kurd)

Mágocs vadászház - Kurbasa (Döbrököz)

Nagyhajmás - Frosau - Koszorú-domb

Kurd vasútállomás – Szentkút - - Csurgói turistaház

Kisréti tető - Kurd vasútállomás - Kálvária - Kurdi tető-Kisréti tető

Haranglábi út (Csibrák) - Teveli tető - Mucsi tető -Papdi hegy - Iván-árok

Öreg-hegy (Döbrököz) - vadles – Döbrököz - Mekényes - Kurdi erdő - löszkanyon – megyeút

 

A szakmai programot Annafürdőn ebéd és kötetlen beszélgetés zárta.

AktuálisprojektDombóvártájékoztató programKapos-hegyháti Natúrpark