2024.05.23, Csütörtök

Befogadóbarát régió vár az új paksi blokkokra

mti

2017.03.30. 15:25

Aszódi Attila kormánybiztos szerint a régió jó befogadó közeg az új paksi blokkok építéséhez.

A régió, amelynek be kell fogadnia az új paksi létesítményt, nagyon befogadó, ami jó bázis ahhoz, hogy az új blokkok felépüljenek - fogalmazott Aszódi Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján, Szekszárdon.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta, lakossági fórumokat, közmeghallgatást tartottak az elmúlt években a tervezett beruházásról. Ezek tapasztalatai szerint, akik a régióban élnek, jól tudják, az atomerőmű biztonságosan működik, nincsen érdemi környezeti hatása és alapjában véve nemcsak a megyének, hanem az egész közép-magyarországi régiónak a legnagyobb jövedelem- és GDP-termelő egysége.     

Paks Tolna megye, illetve a magyar villamosenergia-rendszer szíve jelenleg, az évszázad végéig az is marad, ezt a régióbeliek tudják és el is ismerik  - hangsúlyozta a kormánybiztos azon a sajtótájékoztatón, amit a Tolna Megyei Védelmi Bizottság ülése után tartott Horváth Kálmán Tolna megyei kormánybiztossal közösen.     

Aszódi Attila azt mondta, részletes tájékoztatást adott a Paks II. projekt állásáról, mert "egy ilyen nagy beruházás előkészítési szakaszában fontos az, hogy a védelmi bizottság tagjai részletes információval rendelkezzenek arról, mire is kell felkészülniük".

Az MTI kérdésére elmondta, hogy érdemi különbség és a legfontosabb a védelmi bizottság munkája szempontjából az, hogy az új blokkok 3+ generációs blokkok lesznek, duplafalu hermetikus védőépülettel. Egy robosztus vasbeton épületszerkezetről van szó, aminek a benne lévő aktív és passzív biztonsági rendszerekkel együtt az a feladata, hogy garantálja: nagy mennyiségű radioaktív anyag ne tudjon kijutni a környezetbe még komplex üzemzavar esetén sem.    

 Az erőmű 800 méteres körén kívül nem lehet szükség sem sürgős, sem kései óvintézkedésekre, ami a katasztrófavédelem munkáját jelentősen leegyszerűsíti - hangsúlyozta Aszódi Attila, hozzátéve, hogy a potenciális balesetek potenciális hatásai jóval kisebbek ennél a blokktípusnál, mint a második generációs blokkok esetében.     

A kormánybiztos arról is szólt, hogy rövidesen megszülethet a telephelyengedély és várják a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatos másodfokú döntést is.

AktuálisTolna megyeatomerőműPaks IIatomenergiaAszódi Attila