2024.04.16, Kedd

Módosulnak a mezei pocok elleni védekezés szabályai

Tolna Megyei Kormányhivatal

2017.01.16. 08:44

Már csak pár napig védekezhet a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szerrel a mezei pocok ellen. A szer szükséghelyzeti engedélye 2017. január 18-ig teszi lehetővé a szabályszerű felhasználást.

Hirdetés

Tolna megye több térségében jelentősen felszaporodott a mezei pocok. A mezei rágcsáló jelenleg nagy veszélyt jelent az évelő mezőgazdasági és kertészeti kultúrákra, valamint az őszi vetésű szántóföldi növényekre, továbbá áttelelésük esetén veszélyt jelent a majdani tavaszi vetésű kultúrákra. A Tolna Megyei Kormányhivatal a mezei pocok elleni védekezésre hívja fel a megye mezőgazdasági termelőit, földtulajdonosait, földkezelőit, valamennyi víztársulatot, erdőbirtokost, egyéb földhasználót, vonalas létesítmények kezelőit.

Jelen időszakban a mezei pocok járatai jól felderíthetők mind szántóföldön, mind ruderális területeken. A csalétkes védekezések jó eredményt adnak. A védekezés eredményességét a nagyobb összefüggő területen végzett, a gazdálkodók által összehangolt kezelésekkel jelentősen lehet fokozni. (A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 2.§ (1) bek. a mezei pockot érintően a termelők, földhasználók részére kötelezően előírja a védekezést.)

A mezei pocok elleni védekezésre jelenleg használható az ARVALIN-LR, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szükséghelyzeti felhasználási engedélyével a REDENTIN 75 RB rágcsálóirtószer. A Redentin 75 RB készítmény kizárólag felsőfokú végzettségű növényvédelmi szakember (szakirányító) irányítása és felügyelete mellett, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv hozzájárulásával alkalmazható. A hozzájárulás a szakirányító bélyegzőjével ellátott adatlap kitöltésével kérelmezhető a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályán (Szekszárd, Keselyűsi út 7.), a kérelemhez mellékelni szükséges a Vadásztársaság hozzájárulását is.

Felhívjuk a mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti engedélye csak 2017. január 18-ig teszi lehetővé a szabályszerű felhasználást. Amennyiben a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti engedélye – a NÉBIH által - meghosszabbításra kerül, azonnal tájékoztatjuk a termelőket.

AktuálisTolna megyemezei pocokredentin 75 rbszabály módosítás