2024.03.19, Kedd

Korlátozó intézkedéseket vezettek be a megyében a magas patogenitású madárinfluenza miatt

Tolna Megyei Kormányhivatal, NÉBIH

2017.01.23. 09:30

2017. január 17-én a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon egy nagylétszámú kacsaállományban erősítették meg a vírus jelenlétét. A kitörés körül vont 10 km sugarú megfigyelési körzet területe érinti Tolna megyét, így Báta, Decs, Őcsény, Pörböly melléklet szerinti településrészein korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre.

Hirdetés

A hatóság a szükséges intézkedéseket megtette. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe léptek.
A baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést ez a szerotípus még nem okozott.

Vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. Ha az elhullási arány egy héten belül eléri a 3%-ot, a takarmány/ivóvízfelvétel 20%-nál nagyobb mértékben csökken, vagy a tojástermelés visszaesése két napnál tovább meghaladja az 5% ot, azt haladéktalanul jelenteni kell az illetékes hatósági állatorvosnak.

A Tolna megyei állategészségügyi hatóság elérhetőségei:
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/szervezeti-egysegek/elelmiszerlanc-biztonsagi-es-foldhivatali-foosztaly
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirdetmenyek/bonyhadi-jarasi-hivatal-elelmiszerlanc-biztonsagi-es-allategeszsegugyi-osztaly 
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirdetmenyek/tamasi-jarasi-hivatal-elelmiszerlanc-biztonsagi-es-allategeszsegugyi-osztaly

Védekezés
A sikeres védekezéshez megelőző intézkedésekre és a betegség korai észlelésére van szükség. A megelőző intézkedések körébe tartozik az általános járványvédelmi szabályok szigorú betartása, mely az állattartók felelőssége:

  • a vadon élő madarak távoltartása (az épületek folyamatos karbantartása, a szellőzőnyílások rácsainak ellenőrzése, a hálók ellenőrzése, stb.);
  • állományok egyszerre ki- és betelepítése, közte alapos istállófertőtlenítés;
  • biztonságos helyről történő ivóvíz- és takarmányellátás;
  • gépjárművek, szállítóeszközök, tálcák és egyéb eszközök alapos tisztítása, fertőtlenítése;
  • a személyi higiénia fokozott betartása, kéz- és lábbeli alapos tisztítása, fertőtlenítése, telepi munkaruha / látogatóknak védőruházat
  • az állattartó telepen lévő természetes vizek, belvíz, pocsolyák, mocsarak felszámolása, a takarmány biztonságos, zárt helyen tárolása.

A betegséggel kapcsolatos további hasznos információk valamint az aktuális járványügyi helyzet a http://portal.nebih.gov.hu/hu/madarinfluenza honlapon elérhetők.

AktuálisTolna megyenébihvédekezéskorlátozásmadárinfluenzakacsaállomány