2024.06.23, Vasárnap

Az elhurcolt völgységi németekre emlékeznek Bonyhádon

mti

2017.01.02. 12:03

A Bonyhádi Német Önkormányzat kiállítással, koszorúzással, és könyvbemutatóval tart szerdán megemlékezést a völgységi németek elhurcolásáról a málenkij robot kezdetének 72. évfordulóján.

Az emlékezők a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium falán 1995-ben elhelyezett emléktáblát koszorúzzák meg; a bonyhádi és Bonyhád környéki németeket 1945. január 2-án kezdték összegyűjteni a gimnázium épületében, majd január 5-én és 7-én indították őket útnak a bajai gyűjtőtáborba.

Az önkormányzat az évfordulón a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban Völgységi németek a Donyec-medence munkatáboraiban címmel kiállítást rendez, és bemutatják a közelmúltban megjelent Málenkij robot Bonyhádon és környékén című kötetet, amelyet a Völgységi Múzeum adott ki magyar és német nyelven.

1944 végétől a Vörös Hadsereg december 22-i parancsára gyűjtötték össze és hurcolták el "romeltakarító kis munkára" (málenkij robot) az elsősorban német nevű férfiakat és nőket. Az 1941-ben Bonyhád mintegy nyolcezres lakosságának több mint fele német volt. A településről és a környező falvakból a kiállítás adatai szerint 1800 német nemzetiségű embert hurcoltak el, elsősorban a Donbasz iparvidéken végeztek kényszermunkát vasútépítéseken, bányákban, a mezőgazdaságban, de sokan kerültek az Ural vidékére is. 1947 előtt csak azokat engedték el, akik súlyos betegek lettek, a többség 1948 és 1950 között szabadult. Az elhurcoltak körülbelül egyharmada nem élte túl a megfeszített munkát és az embertelen körülményeket - mondta Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója az MTI-nek.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával nyíló kiállításon a helyi német önkormányzat által összegyűjtött fotókat, írásos forrásokat, naplót, verseket, levelezőlapokat, családtörténeteket mutatnak be. A tárlatot később kilenc környező településen és a tervek szerint Bonyhád német testvérvárosaiban is megrendezik.

AktuálisBonyhádmegemlékezésmálenkij robotvölgységi németek