2024.03.29, Péntek

Ismét 100%-os teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 2. blokkja

Országos Atomenergia Hivatal

2016.12.28. 15:18

Befejezték a 2. blokk ez évi tervezett karbantartását és éves főjavítását a Paksi Atomerőműben. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Hirdetés

A 2016. október 18-án elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték. A főjavítás során az üzemagyag kazetták teljes kirakása, és a 15 hónapos üzemeltetést lehetővé tevő 4,7 % átlagos dúsítású gadolínium kiégő mérget tartalmazó üzemanyag kazetták reaktorba helyezése is megtörtént. A zónakirakás után a reaktortartály vizsgálata is megvalósult.

A blokk karbantartási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint on-line ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A hatósági ellenőrzés kiterjedt a karbantartási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására.

Az engedélyes a karbantartás befejezésekor benyújtotta a blokk visszaindítása iránti engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az Indítási engedélyt kiadta.

A blokkot a névleges teljesítményre elkezdték felterhelni.

AktuálisPaksatomerőműOrszágos Atomenergia Hivatalkarbantartás