2024.03.28, Csütörtök

Az ünnepekkor is figyeljünk az élelmiszerek tárolására!

mti

2016.12.25. 18:31

Karácsony környékén több élelmiszert vásárolnak az emberek a szokásosnál, így fokozottan oda kell figyelni az ételek megfelelő kezelésére

Hirdetés

- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője pénteken az m1 aktuális csatornán.
Zoltai Anna hangsúlyozta: az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elő, azok többsége az ételek nem megfelelő kezelésére vezethető vissza.

Fontosnak nevezte, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenőrizzék a termékek frissességét.

Hozzátette: a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni.

Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet - figyelmeztetett Zoltai Anna.

Kifejtette: a hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól. Hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértő szerint, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik.

Aktuáliskarácsonynébihélelmiszerbiztonság