2024.04.27, Szombat

Szürkemarhák fedezhetőek fel a dombóvári Gólyavárnál

dombovar.hu

2016.11.27. 17:02

Az állatok korábban egy udvarban éltek, a későbbiekben viszont már a Gólyavárra utazó közönség számára is megtekinthetőek lesznek.

Hirdetés

Hungarikumok rágják a füvet: 18 őshonos magyar szürkemarhát láthatnak, akik a Gólyavárnál járnak. Az állatok elsősorban turisztikai látványosságnak kerültek a legelőre.

 

Az állatok tulajdonosa, Koncz István elmondta, a 18 szürkemarha naponta egy bála szénát is elfogyaszt. Az állatokat sokan megbámulják, és senkit sem bántanak, viszont ajánlatos pár fontos szabályt betartani. Így például a jószágokat ne etessük és a kerítéshez se menjünk közel – hívta fel a figyelmet Koncz István.

 

Az önkormányzat közel nyolcvanezer forint értékben négy tekercs drótot adományozott a tulajdonosnak, amellyel kialakíthatta a kerítést . A szürkemarhák

így kerülhettek jelenlegi helyükre, hiszen azelőtt saját udvarában tartotta őket István. Az állatok rideg tartásúak, így várhatóan télen-nyáron láthatóak lesznek a legelőn.

 

Az őshonos magyar szürkemarhák létszáma a hatvanas évekbeli mélypontja után egyre csak emelkedik, húsa finom rostú, ízletes, azonban ma már elsősorban turistalátványosságként tartják – mondta el Koncz István mezőgazdász, állattartó.

AktuálisDombóvárGólyavárszürkemarha