2024.04.26, Péntek

Készül a paksi atomerőmű tenderére a GE

mti

2016.11.13. 06:45

A GE Steam Power Systems arra számít, hogy jó eséllyel részese lehet a Paks II. atomerőmű építésének, miután ő szállíthatja a teljes turbinaszigetet a finn Hanhikivi I. atomerőműbe, amelybe a tervezett paksival azonos típusú és teljesítményű atomreaktort telepíti a fővállalkozó Rosatom Overseas.

Hirdetés

Michael Keroulle, a GE Steam Power Systems kereskedelmi igazgatója tájékoztatása szerint a várhatóan 10-12 milliárd euró költséggel felépülő Paks II. beruházáson belül a turbinasziget megépítésének becsült költsége elérheti a 3 milliárd eurót, amelyből a turbina, a generátor, valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó segédüzemi berendezések értéke mintegy 1 milliárd eurót tehet ki.


A finn tender elnyerése megerősíti a GE Magyarország szándékát, hogy Paks II. beszállítójává váljon. A General Electric több mint 1400 hazai minősített beszállítótól összesen 900 millió dollár értékben vásárol termékeket és szolgáltatásokat Magyarországon, így a Paks II. projektben való potenciális részvétele segíti a kormány 40 százalékos hazai beszállítói arányra vonatkozó céljának elérését - hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató.

A GE 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, köztük Budapesten, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szegeden.

Magyarország legnagyobb amerikai munkáltatójaként a GE több mint 10 ezer magyar munkatárssal rendelkezik, amelyből 9000 az ipari üzletágaknál dolgozik, további 1800 pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában.
Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

 

AktuálisPaks IIPaksi AtomerőműGeneral Electric