2024.03.29, Péntek

Kiállításokkal, koncerttel emlékeznek 1956-ra Szekszárdon

MTI

2016.10.19. 12:37

Képzőművészeti és fotókiállításokkal, komolyzenei koncerttel, színpadi produkcióval emlékeznek az 1956-os forradalomra az esemény 60. évfordulóján Szekszárdon.

Hirdetés

Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott programsorozat hétfőn a Babits Mihály Kulturális Központban két fotótárlattal kezdődött: a Márvány teremben Lehel Jenőnek a forradalom napjaiban Budapesten készített felvételeiből nyílt Törött rácsok címmel kiállítás, a mozi előterében pedig Vértes Zoltán dombóvári fotósnak a 2006-os budapesti eseményeket dokumentáló képeiből Örök rácsok? címmel nyílt tárlat.
    

Szombaton a Művészetek Házában a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének meghívásos képzőművészeti kiállítása nyílik. A "60" címet viselő tárlaton harmincegy művész - köztük Farkas Pál, Szathmári Juhos László szobrász, Szily Géza, Végh András, Varga-Amár László festőművész - 43 festményt, grafikát és plasztikát mutat be. Az alkotók "megbecsüléssel és a hősök iránti tisztelettel foglalnak állást az 1956-os forradalom évfordulóján" - mondta Baky Péter, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy stílusában a magyar képzőművészet széles palettáját öleli fel az anyag.
    

A kulturális központban szombaton a Pannon Várszínház mutatja be a forradalom tizenkét napjára utaló Tizenkettő és... című színpadi kollázsát, amelyet Stafanovits Péter képzőművész tervezett és a Kex együttes zenéje kísér. A vasárnapi megemlékezés előtt rendezendő, Requiem a hősökért című ünnepi hangversenyen a Szekszárdi Kamarazenekar és Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Bach és Mozart műveit játssza.

Aktuális1956