2024.04.22, Hétfő

Akár 4 milliárd forint pótlólagos forráshoz juthatnak a gazdák

2016.04.06. 11:59

Kétszázezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi idén a környékbeli gazdáktól a pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower.

Hirdetés

Kétszázezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi idén a környékbeli gazdáktól a pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower.

A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó vállalat közleménye szerint a Pannonpower idén is a térség agrárvállalkozóitól szerzi be a Pécsett működő biomassza-tüzelésű erőmű működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat, amiből mintegy 3,5-4 milliárd forint pótlólagos forráshoz juthatnak a gazdák.     

A tavaly beszállított alapanyagok mintegy 90 százalékát adta a gabonafélék, az őszi búza, az árpa,  a rozs és a tritikálé szalmája. A fennmaradó 10 százalék túlnyomó részét a repce tette ki, de energianádat és szóját is vásároltak.     

Mivel az alapanyagok felhasználásánál fontos szempont a  nedvességtartalom, a 12 százalékosnál alacsonyabb nedvességtartalmú alapanyagokért felárat fizet a társaság - tudatta a Magyarország legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét működtető Pannonpower.     

A közleményben arra is kitértek, hogy a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása mintegy 31 ezer lakást és 450 közintézmény hőigényének kielégítését segíti, a kogenerációs - azaz egyszerre villamos- és hőenergiát is előállító - erőmű emellett mintegy 200 gigawatt villamosenergiát is előállít évente. A Pannonpower kiemelte, hogy az erőmű 100 kilométeres körzetében minden évben mintegy 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik, amely mennyiségnek alig több mint 3 százaléka elegendő a pécsi erőmű teljes évi működéséhez, így a szalmatüzelésű blokk tüzelőanyag-ellátása hosszú távon biztonságosan megoldható. Tájékoztatásuk szerint, mivel a biomassza-tüzelés szén-dioxid-semleges technológia, a szalmatüzelésű erőmű évente több mint 150 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

mti

Galéria

Gazdaságpannonpowererőműszalma