2024.06.21, Péntek

Újabb kerékpárút szakasz Salgótarjánban

2016.01.15. 08:17

2016. január 14-én ünnepélyes keretek között átadták a KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0008 azonosítószámú projekt keretében megvalósított salgótarjáni észak-dél irányú kerékpárút III. ütemét.

Mint ismert, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a várost észak-dél irányban átszelő kerékpárút építésére 2009-ben szerzett jogerős építési engedélyt, melynek kivitelezése 2010-ben kezdődött el. Az első két ütem megvalósítását követően a kerékpárút továbbépítésére a Közlekedési Operatív Program keretében nyílott lehetőség újabb pályázat benyújtására. A megvalósításhoz azonban rögös út vezetett. A pályázat benyújtására 2014-ben került sor első ízben, azonban a feltételek időközben történt módosítása miatt – kivitelezői szerződés hiányában – a kérelmet 2014. október végén elutasították. Az előkészítés azonban folytatódott, az építési engedély módosítása 2015. február elején jogerőre emelkedett. Ezt követte a kivitelező kiválasztására irányuló nyílt közbeszerzési eljárás, melynek nyertes a Tengely-Közmű Kft. lett.

A támogatási szerződés a projekt megvalósítására 199 millió 579 ezer forintot biztosított. Ez magában foglalta a kiviteli terv készítés, kivitelezés, műszaki ellenőrzés, szemléletformálás, projektmenedzsment és a kötelező nyilvánosság, valamint könyvvizsgálat elvégzésének költségeit. A kivitelezésben résztvevők, így a városi önkormányzat is nehéz helyzetbe került a beruházás megvalósítása során, mert a pályázati forrást a 2007-2013-as uniós programozási időszak terhére használhatta fel. Ez annyit jelentett, hogy a beruházást műszakilag és pénzügyileg 2015 végéig meg kellett valósítani.

A csütörtöki ünnepélyes átadón Fekete Zsolt alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a közös érdek, a város érdekében történő összefogás, együtt gondolkodás meghozta gyümölcsét, így a kerékpárút határidőre megépült.
– A biztonságos kerékpáros közlekedés feltételei ezzel a fejlesztéssel Salgótarjánban és közvetlen környékén észak-dél irányban immár 13,3 kilométer hosszban adottak – mondta az alpolgármester. – Az elenyésző forgalmú szervizúton, illetve célzottan a kerékpárosok számára kialakított kerékpárút és kerékpársáv használatával jelenleg Kisterenye északi végétől indulva a salgótarjáni Füleki út Kékkői úti kereszteződéséig lehet két keréken, biztonságos körülmények között közlekedni.
Fekete Zsolt jelezte: a korábban megtervezett nyomvonal kivitelezése a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban reményeik szerint tovább folytatódik, és a kerékpárút Salgótarján Megyei Jogú Város Integrált Területi Programjában foglaltaknak megfelelően a város északi határáig kiépülhet.

forrás: salgotarjan.hu

Galéria

Helyi hírekSalgótarjánkerékpárútKözlekedési Operatív Program