2023.06.11, Vasárnap

több száz milliós fejlesztések a magyarországi német nemzetiségnél

2016.04.23. 16:16

Több száz millió forintos fejlesztések folynak a magyarországi német nemzetiségnél, ezek között szerepel a szekszárdi Magyarországi Német Színház.

Hirdetés

Több száz millió forintos fejlesztések folynak a magyarországi német nemzetiségnél, ezek között szerepel a szekszárdi Magyarországi Német Színház, a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábor tervezett felújítása, amely ősszel kezdődhet.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy az országos önkormányzat legutóbbi közgyűlése elfogadta a múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolót.
Az ifjúsági tábor felújításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma 90 millió forintos támogatást biztosított, és a német szövetségi belügyminisztérium is támogatást ígért. 
A szekszárdi Magyarországi Német Színház épületegyüttesének felújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától 200 millió forintos támogatás érkezett. A 2016/2017-es évad első darabját - a tervek szerint a Bölcs Náthánt - már a megújult falak közt mutathatja be a színház.
A közgyűlés legutóbbi ülésén a német nemzetiség kulturális autonómiájának bővítése jegyében újabb települési német önkormányzatoknak adta hozzájárulását ahhoz, hogy azok összesen hat nevelés-oktatási intézményt vegyenek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Ezzel a következő tanévtől már 45-re emelkedhet azon iskolák és óvodák száma, amelyeket német nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn.
A közgyűlése németországi támogatásokról is döntött, a német szövetségi belügyminisztériumtól érkező mintegy 30 ezer eurós keretből összesen 55 hazai német kultúrcsoport felszerelése bővülhet. 
A jövő évi költségvetés kapcsán Heinek Ottó elmondta, szeretnék elérni, hogy a nemzetiségek állami támogatására vonatkozó szabályozás egyszerűsödjön, továbbá azt, hogy legyen lehetősége egy nemzetiségi önkormányzatnak több évre félretenni a támogatásokból, legyen lehetőség tartalékképzésre. Erre a jelenlegi szabályozás nem ad lehetőséget.

forrás: mti / dbu.hu

Galéria

Gazdaság SzekszárdMagyarországi Német SzínházBölcs Nátha