2024.07.21, Vasárnap

Szentmise, időkapszula, tölgycsemete - ünnep az öreg molyhos tölgynél

2016.05.26. 10:53

 Hosszú évek hagyománya, hogy Orbán napján minden évben az Orbán-hegyen, a kápolnánál tartják a szentmisét a katolikus hívek. Az idei kicsit más volt, most, hogy az öreg tölgy európai hírnévre is szert tett azzal, hogy megnyerte az Európai Év Fája díjat 2016-ban.

Többen aggódtak amiatt, hogy az öreg fa "celebbé" válása miatt nem lesz már olyan bensőséges az Orbán-napi szentmise és a tölgy borral történő meglocsolása, de a szervezőknek hála semmi fennakadást nem okozott a nagyobb érdeklődés. 

A hegyet Szent Orbán püspökről nevezték el, akit a szőlő- és gyümölcstermelők védelmezőjének ekintenek. Ezért az Orbán-napi szentmisén a ceremónia része, hogy locsolják meg az öreg tölgyet az az évi jó termés biztosítása érdekében. 

Szerda este 17 órakor indult zarándoklat a Bátaszéki Plébániatemplomtól az Orbán-hegyi kápolnáig, majd 18 órakor kezdetét vette a szentmise, melyet Mayer Mihály, nyugállományba vonult püspök celebrált.

Ezt követően egy időkapszulát helyeztek el a kápolnában, melyben az elmúlt év bátaszéki eseményeiről tettek cikkeket és fotókat, valamint gyermekrajzokat és történeteket az öreg tölgyről. Idén pedig nem csak az öreg tölgyet locsolták meg borral, "kisunokát" is ültetett mellé Bátaszék a Tölgy sikeréért hálából és a természet iránti elkötelezettségéből fakadóan. A kis molyhos tölgy csemete szintén kapott a borból, "csak hogy szokja a klímát".

Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta,bíznak abban, hogy ez a fa is megér majd több száz évet. És ahogy a polgármester fogalmazott, aki ide látogat a hegyre, és élvezi a gyönyörű kilátást, megtapasztalhatja a tájak és a kultúrák találkozását is, hiszen jól megférnek egymással itt a svábok, a felvidékiek, a székelyek.

A rendezvényt követően hagyományosan a helyi termelők borait, valamint a klasszikus sváb péksüteményt, a kráflit kóstolhatták meg a résztvevők.

Fotók: bataszek.net, Müller Éva

Galéria

Helyi hírekév fájamolyhos tölgyBátaszékorbán-nap