2024.07.23, Kedd

Sok volt a tűzeset a hosszú hétvégén a megyében

2016.03.16. 14:10

Huszonkétszer értesítette a katasztrófavédelem Nógrád megyei műveletirányító ügyeletét a négy napos hosszú hétvégén a megye lakossága.

Huszonkétszer értesítette a katasztrófavédelem Nógrád megyei műveletirányító ügyeletét a négy napos hosszú hétvégén a megye lakossága. A bejelentések mindegyike tűzesetről szólt, s ezek közül mindössze egy bizonyult téves jelzésnek, egy pedig kiérkezés előtt felszámoltnak.

Szombaton hatszor riasztották a megyei tűzoltóegységeket, elsőként Balassagyarmatra, a Baltik Frigyes utcába, ahol egy családi házban tapasztaltak erős füstöt. Mint kiderült, a kémény okozta a problémát, amelyből a balassagyarmati hivatásos tűzoltók eltávolították a nagy mennyiségű lerakódást, majd ezzel párhuzamosan a kémény és a tüzelőberendezés használatát felfüggesztették mindaddig, amíg szakemberrel felül nem vizsgáltatják azt. Szintén a kémény okozott gondot egy salgótarjáni családi házban is, a Tarjáni úton lévő ház kéményében a lerakódott korom gyulladt ki. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók eltávolították a lerakódott kormot, majd megtiltották a kémény használatát a hivatalos felülvizsgálatig. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetben sem volt szükség, mert a lakók rendelkeznek alternatív fűtési módszerrel. Három hektáron égett a nádas Karancskesziben, két hektáron pedig Bátonyterenye külterületén, Mátraszelére pedig kétszer is riasztották a tűzoltókat: egyik helyszínen két és fél hektárnyi nádas és szárazfű, valamint egy bála, míg a másik helyszínen másfél hektárnyi nádas terület lángolt. A szabad területen keletkezett négy tűzesthez egyaránt a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak, akik kéziszerszámokkal oltották el a tüzeket.

Március 13-án, vasárnap nyolcszor vonultak a tűzoltók valamilyen tűzesethez Nógrád megyében. Bátonyterenyén, az Aradi úton egy családi ház kéménye körül a födém gerendái gyulladtak ki. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók az intenzív lángokat eloltották, a tűzoltók megbontották a tetőszerkezetet és megszüntették a további izzást egy puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal. Az épület két szobája lakhatatlanná vált, így a lakók elhelyezéséről a polgármester gondoskodott. Tíz hektáron égett a nádas vasárnap Bátonyterenyén, öt hektáron pedig a száraz fű és a bozótos lángolt Csitár külterületén. Karancskesziben három hektáron, a 21-es főút mentén, Vizslás-Újlak közelében fél hektáron gyulladt ki a nádas, Etesen félhektárnyi száraz fűt érintett a tűz. Magyargécben százötven négyzetméteren égett a fenyves erdő aljnövényzete, Nógrádmegyerben pedig öt szalmabála és nagyobb mennyiségben összehordott szemét égett. A szabadtéri tüzek felszámolásában a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a salgótarjáni és balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság egységei, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők, az Őrhalom és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület, valamint az Etes Polgárőr Egyesület tagjai vettek részt.

Hétfőn hatszor vonultak a tűzoltók Nógrád megyében. Nógrádmegyerben nyolc hektár nádas és száraz fű, Bátonyterenyén négy hektár száraz fű, Szirákon két hektár nádas, Mátraverebély és Bátonyterenye között egy hektár száraz fű, Magyargécben pedig fél hektárnyi száraz fű égett le, emellett Bátonyterenyén tíz négyzetméteren az összehordott szemét is lángolt. A tüzeket kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel számolták fel a salgótarjáni, a pásztói és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a KSM Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai számolták fel, ez utóbbi egyesület ezzel átesett első éles bevetésén.

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

AktuálisKatasztrófavédelemtűzoltóságTűz