2024.04.22, Hétfő

Preparátorműhely Pásztón

2015.11.26. 14:07

Hirdetés

Preparátorok dolgoznak a Mátra Preparátor Stúdióban Pásztón 2015. november 26-án. A havonta átlagosan 40-50 preparátumot készítő, zömében külföldi megrendelésre dolgozó vállalkozás Európa egyik legnagyobb preparátorműhelye.

Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb lett, egyre inkább terjedt a kiállítási célú, múzeumi igényességű állatpreparátumok készítése. Legtöbbjük impozáns látványát kiállításokon csodálhatták meg az érdeklődők, még egy részük a vadászok trófea szobáinak díszeként csak szűk körben válhatott ismertté.

Köztudott, hogy 1945 után a preparátorműhelyek többsége a megváltozott körülmények miatt beszüntette működését. Így erősen visszaesett a preparátorszakma művelőinek száma. Érthető, hogy az időközben megnövekedett igényeknek a még funkcionáló műhelyek egyre nehezebben tudnak eleget tenni. Nem véletlenül vetődött fel Pásztón, amelynek környékén egyébként több vadásztársaság is működik, egy preparátorműhely létrehozásának gondolata. Az ötlet megvalósítása Adorján Krisztián nevéhez fűződik, aki intenzív tanulás után 2005-ben megalapította a város első és egyetlen Preparátor Stúdióját. Nyolc évi kitartó, szívós munkával nevet, elismerést vívott ki magának a szakmában és a megrendelők körében egyaránt. Munkájának mind preparátori, mind művészi szempontból az igényesség vált jellemzőjévé. A Salzburgban megrendezett világbajnokságon három bronzérmes helyezéssel díjazta munkáit a szigorú zsűri. A FEHOVA gondozásában lebonyolított első magyar preparátor bajnokságon pedig egy második és harmadik helyezést szimbolizáló piros és sárga szalaggal ékesítették versenymunkáit.

A szakma legújabb technikai és technológiai eredményeit megismerve, felhasználva megerősödött benne a továbblépés, a fejlesztés gondolata. Bengyik Károly ösztönzésére 2013. májusában közösen létrehozták Pásztón, az Akácfa u. 6. sz. alatt (régi Mechanika épülete) a Mátra Preparátor Stúdiót, amely az alkalmazottak számát és az épület méretét illetően nagyobb feladatok elvégzését is lehetővé teszi. A 250 négyzetméter alapterületű Stúdióban jelenleg hat, kellő szakmai tudással rendelkező fiatal dolgozik.

A preparálás különböző munkafázisainak elvégzésére külön-külön műhelyek állnak rendelkezésre, így a Stúdió legfőbb célkitűzése – igényesség, természetesség, minőség – folytonosságának nincs gyakorlati akadálya. A Mátra Preparátor Stúdió felkészülten várja a Kedves Megrendelőket.

forrás: www.matrapreparatorstudio.hu és www.mti.hu

Galéria