2024.04.16, Kedd

Gyógynövénytermesztők figyelem: még sok pénz vár gazdára a pályázati büdzsében

agroinform.com

2016.07.19. 11:58

A támogatási lehetőséggel élni kívánó gazdáknak igyekezniük kell, mert július 31-én lejár a pályázatbenyújtás második szakasza is.

Hirdetés

Eddig nagyon csekély érdeklődés mutatkozott a gyógy- és fűszernövény-pályázatok iránt: nem érte el a keret 10 százalékát sem.

 

A kertészeti ágazat számára idén megjelent négy pályázati felhívás közül a gyógy- és fűszernövények termesztésére kiírt 3 milliárd forintos keret terhére már az első szakaszban is igen kevés pályázat érkezett. A március  23-tól április 11-ig nyitva álló lehetőséggel 24-en éltek, az igényelt támogatási összeg csak közelíti a 215 milliót  – tudta meg az Agroinform.hu a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH). A benyújtott kérelmek támogatási igénye nem éri el a rendelkezésre álló forrás 10 százalékát.

 

Az április 12-én megnyitott második szakaszban június végéig mindössze három új pályázó jelentkezett – az MVH elektronikus rendszerén,  a VP2-4.1.3.3-16 kódszámú, Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése című  felhívásra  –, alig 33 millió támogatási igénnyel.

 

Az első szakasz feldolgozott kérelmeiből kiderül: az átlagosan igényelt támogatási összeg 8 és 10 millió forint volt, és a kérelmezők nagy többsége Hajdú-Bihar megyéből és környékéről pályázott. Hét tender érkezett agrárvállalkozásoktól, a többi 17 pályázó magánszemély volt, köztük kilenc fiatal mezőgazdasági termelő.

A kék színű kamillaolaj igazi hungarikum. A kozmetikaipar számára szállított világtermés 90%-a Nógrád megyéből származik.

 

A beérkező támogatási kérelmek mindegyikét 850 000 euró STÉ (Standard Termelési Érték) üzemméret alatti gazdálkodó nyújtotta be. Összesen 15 mikrovállalkozás pályázott, hét belföldi természetes személy, egy kisvállalkozás, valamint egy családi gazdálkodás.

 

Az adatok szerint a legkisebb ültetvényméret 0,28 hektár, a legnagyobb 22,65 hektár, a különböző telepíteni kívánt ültetvények átlagmérete pedig 5,8 hektár. Összesen 301,45 ha területre érkezett be támogatási kérelem, melyből 300,11 ha az új telepítés.

A benyújtott támogatási kérelmek feldolgozása az MVH tájékoztatása szerint folyamatos. 

Pályázatokpályázatgyógynövényfűszernövénykertészet