2024.03.28, Csütörtök
Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál
Kép: Volánbusz Zrt.

Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

MTI

2022.12.08. 16:14

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetés

A közleményükből kiderül, hogy a társaság autóbusz-vezetői minden évben oktatáson vesznek részt a téli közlekedés veszélyeinek és a téli üzemeltetés előírásainak témájában. Évente mintegy ezer autóbusz-vezető speciális vezetéstechnikai tréningen vehet részt a Hungaroring tanpályáján is - írták.

Jelezték, hogy a vállalat az autóbusz-állomások és a műszaki telepek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatait is előkészítette, illetve feltöltötték a csúszásmentesítő anyagok készleteit is.

A közlekedési cég ősszel előre meghatározott ütemterv szerint ellenőrzi autóbuszait - emlékeztettek. Hozzátették: kiemelten figyelnek a gumiabroncsok állapotára, a nemzetközi járatokhoz használt járműveiket sáros és havas utakon is megfelelő menetbiztonságot nyújtó abroncsokkal szerelik fel; a belföldi járatok jellemzően négyévszakos gumiabroncsokkal közlekednek. Öt milliméternél kisebb profilmélységű abroncsokkal nem indítanak járatokat, a kopott gumikat minden esetben cserélik.

Arról is beszámoltak, hogy az autóbuszok kizárólag működőképes fűtőberendezéssel közlekedhetnek, továbbá a műszaki telephelyeken fagyszolgálat működik, hogy a járatok időben, biztonságosan indulhassanak.

A cég szerint a biztonságos közlekedést nagymértékben segíti a flotta modernizációja is: a négy évvel ezelőtt indított járműfiatalítási program keretében eddig mintegy 1820 autóbuszt állítottak forgalomba, és a jövő év első részében további több mint 300 új jármű érkezik a flottába. A járművek alapfelszereltsége a blokkolás-, és kipörgésgátló, valamint a legújabb autóbuszok esetén a menetstabilizáló, sávtartó berendezés, vészfékasszisztens és az aktív fékezésre is képes adaptív tempomat - fűzték hozzá a közleményben.

Országos hírekautóbuszVolánbusz