2024.03.19, Kedd
Jó hír az érettségizőknek: szóbeli vizsgát tehet, aki önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbelin
illusztráció - pixabay

Jó hír az érettségizőknek: szóbeli vizsgát tehet, aki önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbelin

MTI

2021.05.18. 09:21

Május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére.

Hirdetés

A kormány döntése értelmében azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például COVID fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek még a jelenleg folyó vizsgaidőszakban. Emellett május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Habár a 2021 májusi írásbeli érettségi vizsgák zökkenőmentesen lezajlottak, és a fertőzés gyanúja sehol nem merült fel, néhány tanuló önhibáján kívül – például koronavírus fertőzés, vagy karantén miatt – nem tudott megjelenni a vizsgákon.

Ezért az a döntés született, hogy aki az önhibán kívüli okot igazolni tudja, még a mostani vizsgaidőszakban, szóbeli vizsgával pótolhatja az elmaradt írásbeli vizsgát, így a felsőoktatási felvételi szempontjából érvényes vizsgaeredménnyel rendelkezik majd.

A vizsga pótlásáról a vizsgaszervező intézménynek kell gondoskodnia.  Azok a vizsgázók, akik a veszélyhelyzet miatt nem mentek el ingyenes érettségi írásbeli vizsgájukra, az elmúlt évi szabályhoz hasonlóan a következő két vizsgaidőszakban, vagyis a 2021/2022-es tanévben egy alkalommal térítésmentesen letehetik az adott vizsgatárgyakból a vizsgát.

 

A ballagásokat is megrendezhetik

A javuló járványügyi helyzetnek és a lakosság egyre nagyobb átoltottságának köszönhetően május 25-től megrendezhetők az iskolákban a ballagások.

A szabadtéren megtartandó ünnepségen a meghívott vendégek maszk viselése esetén életkortól, illetve a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, ugyanakkor a meghívható szülők, rokonok számát, valamint a ballagás során betartandó további óvintézkedéseket az igazgató határozhatja meg az intézmény adottságainak figyelembevételével.

Az eddigi teljes tiltást feloldva, a köznevelési intézményekbe a koronavírus ellen már védett – tehát védettségi igazolvánnyal rendelkező, vagy az erre a célra készített applikáció alapján jogosult – külsős személyek is beléphetnek.

Országos hírekérettségiballagásfelsőoktatási felvételi