2024.03.19, Kedd
Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be az európai fogyasztóvédelemben
illusztráció - Envato

Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be az európai fogyasztóvédelemben

MTI

2021.03.02. 13:17

Hazánk az elmúlt évekhez hasonlóan a legszűkebb európai élmezőnybe tartozott a riasztások számában 2020-ban is.

Hirdetés

Szinte minden más uniós tagállamot megelőzünk a veszélyes termékek felderítését követő riasztásokban, amivel nemcsak a magyar, hanem az uniós polgárok védelmét is biztosítani tudjuk – közölte Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, hogy a hazai fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért a tárca akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a kereskedelmi forgalomban elérhető árukínálatot.

Az Európai Bizottság 2021. március 2-án tette közzé adatait a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszerébe, az ún. Safety Gate-be érkezett tavalyi bejelentésekről.

A rendszer segítségével a nemzeti hatóságok szükség esetén gyorsan be tudnak avatkozni, és el tudják távolítani az üzletek polcairól, a webáruházak kínálatából a kockázatos termékeket.

 

A veszélyes játékok mellett divatékszereket is kivontak a forgalomból

Magyarország az elmúlt évekhez hasonlóan a legszűkebb európai élmezőnybe tartozott a riasztások számában 2020-ban is. A tavalyi 169 magyar jelzés a jelentősen nagyobb piacokkal, áruforgalommal rendelkező Németország és az Egyesült Királyság után a harmadik legtöbb volt.

A magyar riasztások 29 százaléka játékokhoz, 28 százaléka díszvilágítási füzérekhez és 15 százaléka világító berendezésekhez kapcsolódott. A veszélyes játékok mellett a villamossági termékek nem megfelelő minősége jelentette a fogyasztókra a legnagyobb veszélyt. A forgalomból kivont veszélyes termékek között divatékszerek és gyermekek számára készült felszerelési cikkek is szerepeltek.

A bejelentett termékek 28 százalékával szemben áramütés, 22 százalékával égési sérülés és 20 százalékával tűzveszély kockázata miatt merült fel kifogás, a villamossági termékeknél ezek együtt is megjelentek. A veszélyesnek ítélt játékok és termékek többek között fulladási és kémiai kockázatot jelentettek a gyermekek számára, szemsérülést és szemkárosodást is okozhattak volna.

A családok, gyermekek védelme érdekében a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések és laborvizsgálatok idén is folyamatosak. A veszélyes termékekről a Fogyasztóvédelmi Portálon rendszeresen közzétett táblázatokból tájékozódhatnak a fogyasztók és a vállalkozások.

Országos hírekfogyasztóvédelemInnovációs és Technológiai Minisztérium