2024.06.15, Szombat

Szekszárdon is lehet majd közbringa?

magyarepitok.hu

2016.10.10. 11:06

Országosan egységes közbringarendszer jöhet létre.

A kerékpározásért felelős kormánybiztos egy budapesti háttérbeszélgetésen beszélt a kormány kerékpáros fejlesztési terveiről. Révész Máriusz közölte, a napokban a kerékpározás feltételeit javító több javaslatot is a kormány elé terjesztettek.

Országossá válhat a közbringarendszer

A kormánybiztos elmondta, az egyik javaslatuk szerint a jövőben a települések határain kívül eső kerékpárutakat a Magyar Közút Zrt. fogja üzemeltetni. Ehhez a számítások szerint 2 milliárdos költségvetési forrás kell jövőre. Az augusztusban meghirdetett 32 milliárdos kerékpárút fejlesztési tervre utalva elmondta, a források rendelkezésre állnak, és megkezdődött a tervezés. Beszédéből az is kiderült, a következő években összesen 50-100 milliárd forint juthat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére.

A másik kormány elé tett javaslatuk egy országosan egységes közbringa-rendszerről szól, ezáltal egyetlen regisztrációval használni lehetne az ország valamennyi közbicikli szolgáltatását.

 

Országszerte pénzt kaphatnak, akik kerékpárral járnak munkába

Egy további javaslat azt kezdeményezi, hogy intézményes keretek között támogassák a kerékpáros munkába járást. A mintát az óbudai önkormányzat adja, ahol napi 400 forintot kapnak, akik  kerékpárral járnak munkába.

A vonóhorogra szerelhető kerékpár-tartók esetében sokaknak gondot jelent a rendszám kezelése. Most ez megoldódni látszik egy harmadik szürke rendszámtábla alkalmazásának lehetőségével. Ezt a megoldást hatóságok is támogatják, így év végétől, esetleg jövő év elejétől várhatóan bevezetik.   

 

Hétszer annyian bicikliznek az országban, mint a fővárosban

A beszélgetésen a főváros városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese is részt vett. Szeneczey Balázs hangsúlyozta, Budapesten a kerékpárutak hossza eléri a 300 kilométert, ami négy év alatt 46 százalékos növekedést jelent. A két éve bevezetett bubit Európa egyik legmodernebb biciklikölcsönző-rendszereként jellemezte. Hozzátette, a kerékpározás feltételeinek javítására 2018-ig több mint 8 milliárd forintot költenek majd Budapesten. Példaként a Rákos-patak mentén biciklivel végigjárható kerékpáros ökofolyosót említette.

Az egyeztetésen Kürti Gábor, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke is jelen volt. Jelezte, javaslataival a civil szervezet is hozzájárul a biciklis közlekedés komfortjának és biztonságának javításához. A szervezet információi szerint Magyarországon az emberek 22 százaléka biciklizik rendszeresen. Budapesten ez az arány 3 százalék, ami 2030-ra 10 százalékra nő az előrejelzések szerint.

Országos hírekközlekedéskerékpárútközbringa