2024.06.23, Vasárnap

Az illegális vetőmagpiacot próbálják visszaszorítani

mti

2016.07.29. 09:53

Újabb lépés a nyomonkövethetőség érdekében.

A szántóföldi- és zöldség vetőmagok forgalmazásánál azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot mostantól fel kell tüntetni - határozott a Földművelésügyi Minisztérium. Ezzel újabb komoly lépés történt a nyomonkövethetőség elősegítése és az illegálisan forgalmazott vetőmagok visszaszorítása érdekében.

 

A Vetőmag Szövetség álláspontja szerint kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtaazonosságot, fajtatisztaságot és a jogszabályi követelményekben foglalt használati értéket.

 

- Az elmúlt években Magyarországon jelentősen visszaesett az illegális csatornákon értékesített, hamisított vetőmagok kereskedelme - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

 

Viszont több uniós tagországból érkeztek olyan jelzések, amely szerint nem az adott ország hatósági címkéivel éltek vissza, hanem import vetőmag tételek címkéjét hamisították meg. Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a jobb nyomonkövethetőség érdekében 2017. április 1-jétől előírja a hatósági nyilvántartásra utaló azonosítószám kötelező használatát.

 

A Földművelésügyi Minisztérium jóval a kitűzött határidő előtt módosította a vetőmag forgalomba hozatalára vonatkozó miniszteri rendeleteket.

 

-  A tiszta kereskedelem az egész vetőmag szektor és az élelmiszergazdaság fontos érdeke, s ezzel ismét nagy lépést tettünk a hamisítás ellen – hangsúlyozta Polgár Gábor. – A hamisított vetőmagot általában a piaci árnál olcsóbban kínálják, nem szokványos vetőmag értékesítési módszerekkel, általában alkalmi vételi lehetőségként beállítva azokat. Kukoricánál így például a GMO veszélyeztetettség is sokkal nagyobb, egy gazdálkodó sem engedheti meg, hogy esetlegesen génmódosított kukoricát vessen, amelyet aztán meg kell semmisíteni.

 

Az Európai Unió más tagországában minősített és hazánkban forgalomba hozott vetőmagok hatósági címkéinek valódiságát egy átlagos hazai kereskedő és vásárló nehezen tudja megítélni. A hamisítások kiszűrése rendkívül nehéz, de a kötelező jellegű hatósági sorszám lehetővé teszi a tétel nyomonkövethetőségét és a hatóságok közötti együttműködések eredményeként az esetleges visszaélések megakadályozását.

 

Országos hírekvetőmagillegális kereskedelem