2024.07.14, Vasárnap

"Nyitott Bíróság" program a megyében is

2016.03.16. 15:41

Az Országos Bírósági Hivatal az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel.

Az Országos Bírósági Hivatal az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A hivatal által elindított program keretében a középiskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről.

A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban. A program első előadását "Hogyan válhatunk jogtudatos állampolgárrá?" címmel a Kúria elnöke, dr. Darák Péter tartotta a Lauder Javne gimnáziumban. Az előadások az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek majd a fiatalkori áldozattá válás, illetve a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, vagy éppen a diákság jogainak és a munka világába való belépésnek a kérdéseire.

Nógrádban a programra jelentkezett iskolák tanulói már az első félévben megszerzett általános jogi ismeretek birtokában, polgári és büntetőjogi témájú előadásokon vesznek majd részt. A törvényszék négy bírósági titkára tartja az egy vagy két tanóra tartamú interaktív előadásokat a középiskolák épületében Balassagyarmaton, Pásztón, Salgótarjánban és Szécsényben. 

A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a 18 éves kort betöltött tanulók pedig - előzetes egyeztetést követően - büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak. A jogi ismeretterjesztő kezdeményezéshez csak Budapesten 40, országszerte igen sok középfokú oktatási intézmény csatlakozott, vidéken a helyi sajátosságokat jól ismerő törvényszékek szervezik az előadásokat.

PROGRAMOK:

  • Osztályfőnöki órán jogismereti előadások
  • Tárgyaláslátogatások
  • Bírósági épületlátogatások
  • Börtönlátogatások (18 év felettieknek)
  • Perszimulációk ("próbatárgyalás" formájában)

forrás: birosag.hu

Galéria

Helyi hírekNyitott Bíróságigazságszolgáltatásbüntetésvégrehajtás