2024.06.13, Csütörtök

Növényegészségügyi zárlat Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt

2015.11.10. 11:41

Növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) aNógrád megyei Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt.

    A Nébih szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növényegészségügyi zárlat kiterjesztését a területre.     
    A hivatal tájékoztatása szerint Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlati intézkedéseket a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések során a két szécsényi termelőnél az összesen 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban a laboratórium ismét kimutatta a kórokozó jelentétét. 
    A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján már megkezdődött a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.
    A Nébih közleményében hangsúlyozza: a betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növényegészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát.
    A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség, nincs ellene termelői védekezési lehetőség. Ezért elterjedése nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben. 
    Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket - jelezte a Nébih.

Mti

Fotó: nemzeti.net

Galéria

Ajánljuk még