2024.06.12, Szerda

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken

2016.05.23. 11:50

Nagy valószínűséggel újabb látogatási rekordot döntött meg a füleki Múzeumok és Galériák éjszakája, melynek a Városi Honismereti Múzeum és a Füleki Vár adott otthont.

Nagy valószínűséggel újabb látogatási rekordot döntött meg a füleki Múzeumok és Galériák éjszakája, melynek a Városi Honismereti Múzeum és a Füleki Vár adott otthont. A gazdag program a kedvező időjárás, a vár és várudvar egyedi hangulata érdeklődők százait vonzotta a várba, nemcsak Fülekről, de a környező településekről is.

A sorrendben 9. alkalommal megrendezett rendezvényt Balázs Alfréd festőművész tárlata nyitotta meg a Városi Honismereti Múzeumban, melyen a művész válogatott alkotásai láthatóak. A tárlatot Pécsi Ágnes művészetterapeuta és képzőművész valamint Titton Viktória, a füleki Vármúzeum igazgatója nyitották meg. Az ismertetéseket követően Danyi Irén, a Vármúzeum munkatársának, szinésznek szavalatai hangzottak el.

A látogatók ugyanitt megtekinthették a Múzeum állandó helytörténeti tárlatait, sötétedés után pedig az udvaron nosztalgiázhattak a „régi időkről”, ahol az egykori füleki Üzemi Klub mellett működő filmes szakkör, eddig még be nem mutatott archív filmjeinek vetítették.

A füleki vár Bebek-tornyában összeállított két kiállítást az itteni hagyományoktól eltérően a torony alatti kis téren nyitották meg. A jelenlévőket Titton Viktória, igazgató és Agócs Attila, Fülek város polgármestere üdvözölték. Az a „Görögország az idők kezdetén” című kiállítás az égei világ elfeledett, több ezer éves civilizációt mutat be Ján Hertlík, gyűjtő és utazó gyűjteménye anyagából.

A korhű másolatok a rézkortól a mükénéi civilizáció felbomlásáig terjedő időszakból származó leleteken keresztül ismertetik meg a Kyklád-szigetek, Kréta és a szárazföldi Görögország művészetét. Kóstolhatóak voltak görög ételek és italok is.

„Tegnap a mában” című időszaki kiállítást Bozó Andrea, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria művészettörténésze ismertette. A tárlat a Losonc – Kálnói Nemzetközi Kerámia Szimpózium résztvevői által készített történelmi témájú plasztikákat mutatja be, melyek a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményéből származnak.

A kiállítások 2016. július 31-ig lesznek megtekinthetők.

 

Az est második részében a budapesti Mydros görög zenekar és az Iliosz táncegyüttes mutatkoztak be. Táncházi hangulattal, hiszen a táncokba a jelenlévők is bekapcsolódhattak. Nagy sikert aratott a nyitrai Tambores Formáció dob showja is. A közel ötórás programot késő este a losonci Mr. Psycho & The Dark Angels zenekar fellépése zárta.

A telihold fényében ragyogó Füleki Vár esti hangulatát a vár falainak színes, speciális megvilágítása tette még érdekesebbé!

forrás: Körkép.sk

fotó: Komka Péter

Galéria

KultúraMúzeumok és Galériák ÉjszakájaFüleki VárVárosi Honismereti Múzeum