2024.07.14, Vasárnap

Múzeumok éjszakája - Gasztro-show és Illyés Gyula kiállítás Ozorán

2016.06.23. 10:41

Az ozorai Pipo vár történelmi gasztro show-val várja az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, az Esterházy Fogadó Központban pedig Illyés Gyula életútját és azon keresztül a 20. század első felének világát bemutató állandó kiállítás nyílik.

Az ozorai Pipo vár történelmi gasztro show-val várja az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, az Esterházy Fogadó Központban pedig Illyés Gyula életútját és azon keresztül a 20. század első felének világát bemutató állandó kiállítás nyílik.

Az ozorai várban a "Mielőtt lemegy a nap Pipó uram lakomáján" című gasztro show-n a 16-17. században használt konyhai eszközöket, fűszereket, ételeket mutatják be. A show mellett lesz reneszánsz táncház, tűzzsonglőr-bemutató, naplementekor pedig fáklyás tömeg veszi körbe a várkastély falát, egyedülálló élményt ígérve a résztvevők és a szemlélők számára egyaránt.
A várban rendhagyó tárlatvezetést is tartanak szekszárdi tájjellegű borok kóstolójával egybekötve.

A Pipo vár belső kerengője

"Amit már majdnem elfeledtél" címmmel új, állandó tárlatot is nyitnak a Forster Központ által felújított régi Nagyvendéglő barokk épületében június 25-én, a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A kiállítás Illyés Gyula életútján keresztül mutatja be a 20. század első felének világát.

Illyés Gyula "álmai városának" nevezte Ozorát, alkotóéveinek jelentős helyszíne volt a régi Nagyvendéglő barokk épülete, itt írta a Puszták népe és a Petőfi című műveit. A Tolna megye világához személyes gyermekkori szálakkal is kötődő Illyés Gyula műveiben számtalan alkalommal jelenik meg a pusztai és a nyüzsgő falusi-mezővárosi élet, amelynek fontos helyszíne volt a barokk Nagyvendéglő épülete. Ennek jellegzetes légkörét a vendéglő egykori söntésének autentikus hangulatú berendezése idézi fel, a látogatók által használható asztalok és eszközök nemcsak a kiállítási tárgyak megtekintésére, hanem a tér használatba vételére is ösztönöznek.

- A fogadótérben egy enteriőr mutatja be a múlt század első felének Ozoráját Illyés hagyatékából válogatott fotókon, szövegeken keresztül - mondta Kodolányi Judit irodalomtörtényész, a kiállítás kurátora. Az enteriőrben olyan néprajzi tárgyakat - pásztorbotot, ivócsanakot, kovácseszközöket - is kiállítanak, amelyeket az író gyűjtött, vagy használt.
A kiállítóteremben hét tematikus tablón ismertetik meg a látogatókat a rácegrespusztai születésű író életútjának állomásaival. Itt fényképek lesznek láthatóak és Illyés kéziratainak másolatait lehet olvasni. A tárlat azt mutatja be, hogy mit jelentett számára a szülőföld életének különböző állomásain, és ezt hogyan jelenítette meg műveiben - tette hozzá az irodalomtörténész.

A kiállításon többek között idéznek a Puszták népéből, a Nehéz föld, a Sarjúrendek, a Rend a romokban című kötetek verseiből; a tárlat címe - Amit már majdnem elfeledtél - a szülőföldhöz való kötődésről szóló Szerelem című Illyés-vers első sora.
 

forrás: mti, Forsters Központ

Galéria