2023.09.24, Vasárnap

Márton-napi fogások és újborok kóstolója Szekszárdon

2015.11.14. 10:38

Hirdetés

Ételkülönlegességekkel, újborokkal és koncertekkel várják a hét végén az érdeklődőket Szekszárdon az idén kétnapos Márton-napi rendezvényen.

    Pénteken este és szombaton a Béla király téren hat szekszárdi pincészet kínálja borait, öt étterem és egy kávéház étel-, illetve kávékülönlegességeit - mondta Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
    Az idei szekszárdi Márton-nap érdekessége lesz, hogy nem bőséges libavacsorát, hanem inkább - egy gourmet-fesztiválhoz hasonlóan - minden étterem saját, libából készített ételsort kínál majd a vendégeknek; az éjszakai libazsíros kenyér is egy kemencében sülő specialitás lesz - tette hozzá. Megrendezik a helyi termékek bemutatóját és vásárát is, amelyen Szekszárd térségében készült élelmiszereket lehet megkóstolni.
    A gasztronómiai programot koncertek egészítik ki, amelyeken mások mellett a Szekszárdi Gitárkvartett, a Junior Stars Big Band és a fővárosi Beatles tribute-zenekar, a Black Birds játszik. Szombat délelőtt a város fő terén a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat rendeznek.
    A szekszárdi Márton-napi programon tavaly kétezren vettek rész, idén ennél is népesebb közönségre számítanak - mondta az igazgató. A tolnai megyeszékhelyen emellett a hét végén több ismert pincészet is Márton napi libavacsorával és borkóstolóval várja az érdeklődőket.
    A magyar borvidékekhez hasonlóan a népi hagyomány Szekszárdon is azt tartotta, hogy "Márton a bor próbája", azaz ekkorra készültek el az első, főleg fehérborok, amelyeket meg lehetett kóstolni - mondta Balázs Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum néprajzkutatója. A város a 18. században letelepedett sváb lakossága korán átvette a magyar szokásokat, köztük a Márton-napi hagyományt is - tette hozzá.

mti

fotó: www.wineamore.hu

Galéria