2023.06.05, Hétfő

Május 20-án megnyílik az új pécsi állatkert

2016.04.25. 12:22

Hirdetés

Ismét lesz állatkert Dél-Dunántúlon! Május 20-án megnyílik a nagyközönség előtt a régi létesítmény helyén kialakított új pécsi állatkert, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakítottak ki - jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere múlt héten.

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy az új létesítményt két esztendő alatt kizárólag európai uniós forrás felhasználásával építették meg a korábbi állatkert Mecsek-oldalban található több mint 3,5 hektáros területén. A műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.

Az új pécsi állatkertben például pumával, perzsa leopárddal, varacskos disznóval, bengáli tigrisekkel, gyűrűsfarkú makikkal, zebra- és szirti cápával, hiúzzal és oroszlánokkal is találkozhatnak majd a látogatók.


Beszerzés alatt vannak még zebrák, ormányos medvék, egy barnamedve, ragadozó madarak, kaméleonok és fapitonok is.
A polgármester felidézte, hogy a városvezetés elődeitől 2009-ben egy leromlott állapotú, korszerűtlen vadasparkot örökölt, amely a környezetvédelmi követelményeknek sem felelt meg, bezárás, felszámolás fenyegette. "Gyakorlatilag a zöldhatóság jóindulatán múlt, hogy még néhány évig működhetett az állatkert" - fogalmazott.

A Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje 1961-ben épült társadalmi munkában. Páva Zsolt indoklása szerint ezért is döntöttek úgy, hogy a felújítás helyett egy teljesen új, a mai kor színvonalán is túlmutató, új állatkertet építenek a területen.

A beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát. Megoldották az állatkert szennyvízkezelési problémáját is.
Az új állatkerti részen tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében, a fókamedencével egyetemben. Az épület emeleti részén terráriumot alakítottak ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.
A nyitásra külön kedvezményekkel készülnek, a részletekről a megnyitó előtt egy héttel adnak tájékoztatást.

mti

Galéria

Aktuálisállatkertpécsmegnyitó