2024.02.23, Péntek
Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat
Illusztráció: Pixabay

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

mti

2022.01.21. 16:29

Bartók Imre író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet szerdán adtak át Mészöly szülővárosában, Szekszárdon - közölte a szervező Mészöly Miklós Egyesület az MTI-vel.

Hirdetés

Az elismerést az írónak 2021-ben, a Jelenkor kiadónál megjelent, Lovak a folyóban című regényéért ítélték oda, a díjat Ódor János Gábor, az elnökség tagja adta át a Művészetek Házában rendezett Mészöly Miklós emléknapon.

Horváth-Márjánovics Diána irodalomtörténész laudációja szerint Bartók Imre regénye nyugtalanító  - Mészöly szófordulata szerint - inzultáló olvasmány, mely a sematizmust elutasító szerzői attitűdöt ismételten igazolja, rendkívüli mesterségbeli tudásról tanúskodik, az életmű korábbi köteteinek egyes problémáit pedig finoman hangolja újra.

A méltatásban az olvasható, hogy a mű meglepően letisztult történetalapja alatt húzódó mélyszerkezetében az írói-emberi egzisztenciát megrengető problémákat feszeget, (...) újabb összefüggéseket mutat, befogadóját pedig egyre kevésbé hagyja nyugodni.

Az irodalomtörténész idézte a díj alapító okiratát, amely szerint az elismerést "új utakat kereső, független szellemű írók kapják, akik társadalmi kérdésekben is bátran hallatják véleményüket".

"Mészölyt nagyon szeretem, és nagyra tartom; azt érzem, hogy egy olyan típusú irodalmat hozott létre, amelynek a legnagyobb problémája mindig önmaga. Az irodalom saját maga előtt is talányos kifejezési forma, ehhez, úgy érzem, a magam eszközeivel, más kontextusban, de tudok kapcsolódni" - mondta a díjazott az MTI-nek.

Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, az ELTE filozófia szakán végzett. Szépirodalmi munkái mellett irodalomtörténeti monográfiát is írt, Paul Celan - A sérült élet poétikája című munkája 2009-ben, Rilke - Ornamentika és halál című mű 2011-ben látott napvilágot. Első regénye Fém címmel jelent meg 2011-ben.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben alapított elismerést kortárs magyar íróknak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre, Szvoren Edina és Szolláth Dávid kapta meg a díjat.

Az emléknapon a Szent István téren felavatták az 1921. január 19-én, Szekszárdon született Kossuth-díjas író szobrát is, amelyet Adorjáni Endre szekszárdi szobrászművész készített.

KultúraMészöly Miklós-díjSzekszárd