2024.04.23, Kedd
Már németül is olvasható a tolnai receptkönyv
tolna.hu

Már németül is olvasható a tolnai receptkönyv

tolna.hu

2019.09.02. 11:06

Megjelent a 2016-ban kiadott tolnai receptkönyv, a „Minden ízében tolnai – 33 plusz 3 és egy ráadás recept a sárgalábúak városából” című kiadvány német nyelvű változata.

Hirdetés

A „Tolnau ist in jedem Geschmack –33 plus 3 und eine Zugabe von Rezepten aus der Stadt der Gelbfüssigen” című könyvet Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata adta ki.

Koleszár Ferencné, a német önkormányzat elnöke elmondta: találkoztak már hasonló német nyelvű kiadványokkal korábban is. Tekintettel arra, hogy a város németországi testvérkapcsolattal rendelkezik, illetve helyi civil szervezeteknek, intézményeknek is vannak németországi kontaktusai, célszerűnek látták a német nyelvű receptkönyv kiadását, ami ajándékozási célra is kiválóan megfelel. Ezért döntöttek az eredeti receptkönyv lefordítása és kinyomtatása mellett.

A receptkönyv olyan tekintetben különlegesnek számít, hogy a településhez valamilyen módon kapcsolható ételleírások mellett – köztük több tolnai és mözsi sváb recepttel – a város múltjáról, jelenéről, az ott élő emberekről is olvasható benne néhány érdekesség.

Az eredeti, lakossági gyűjtésből származó recepteket és a Steinbach Zsolt által írt kísérő szöveget Fülöp Mónika fordította németre. A kiadványt a nemzetiségi önkormányzat saját forrásból jelentette meg. A német nyelvű receptkönyv júliusban Stutensee-ben, Tolna németországi partnertelepülésén „mutatkozott be” először. A tolnai önkormányzati küldöttség ajándékba vitt a vendéglátóknak néhány példányt. A könyv általános tetszést aratott a Stutensee-i városvezetők körében.

KultúraTolnareceptkönyv