2024.04.24, Szerda

Szekszárdra érkezik a Horváth-Lukács galéria gyűjteménye

mti

2017.05.23. 11:27

A nagycenki Horváth-Lukács galéria május 25-én nyíló kiállítása a magyar kortárs művészet utóbbi évtizedeiből ad válogatást a szekszárdi Művészetek Házában.

Hirdetés

A június 25-ig látható tárlaton 12 művész 50 - Horváth László galériaalapító által válogatott - alkotásával találkozhat a közönség - mondta Baky Péter festőművész, a kiállítás rendezője és résztvevője az MTI-nek.

A tárlat olajfestményei, egyedi és sokszorosított grafikái az 1960-as évektől felnövő magyar avantgárd művészetéből adnak keresztmetszetet a szürrealista ihletésű festményektől az absztrakción, a gesztusfestészeten és  hangulatábrázoláson át az iróniától sem mentes, provokatív művészetig, a hagyományosabb grafikai műfajokig - tette hozzá.

A három képpel részt vevő efZámbó Istvántól többek közt a Salvador Dalí találkozása Amanda Learrel című 1996-os akvarellt, Aknay Jánostól mások mellett az Időutazó angyal című 2002-es szitanyomatot, feLugossy Lászlótól két, szintén 1996-os olajfestményt, a Barátnők és a Zöld csíkos fotelban című kompozíciót állítják ki Szekszárdon, és látható lesz a tavaly elhunyt Giczy János szakrális témákat feldolgozó, szárnyasoltárkeretre komponált képei közül az 1995-ös Szőlő és kenyér, illetve Puha Ferenc 1990-es években készült Gyártelep és Egérfogó című olajfestménye. 

A nagycenki galéria alapítója harminc éve kezdte gyűjtői tevékenységét szentendrei képzőművészek műveivel, azóta mintegy háromezer alkotás került a kollekcióba.

A bemutató felvonultatja Lovász Erzsébet, Orbán Attila, Rákossy Anikó, Részegh Botond, Ruttkay Sándor grafikus, Somogyi György és Turcsányi Antal akril- és olajfestményeit, grafikáit is.

 

Forrás: mti

KultúrakiállításSzekszárdMűvészetek HázaHorváth-Lukács galériaképzőművészet