2024.03.28, Csütörtök

Szekszárdon is láthatjuk a reformáció nagyasszonyának az élettörténetét

kormanyhivatal.hu

2017.05.08. 16:31

Kocsis István, a kiváló drámaíró Árva Bethlen Kata című drámáját 2006-ban mutatta be az Aranytíz Teátrum Kökényessy Ágnes főszereplésével. Az előadás azóta töretlen sikerrel ment több budapesti és vidéki színházban.

Hirdetés

"Kocsis István drámája a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története. A XVII. századi Erdély és Magyarország egy emberben letisztuló tükörképe. A reformáció híres és hírhedett nagyasszonyát Isten vallatja saját sorsának alakulásáról. Bethlen Kata élete megpróbáltatások sorozata, ahogy abban a korban a legtöbb hitéhez hű asszonyé az volt. Választania kellett hitbéli meggyőződése és családja, családi élete, sőt, gyermekei között. Árva Bethlen Kata élete a példa arra, hogy az emberi értékek vállalása nem csak hogy lehetséges egy életen át, hanem olyan megtisztulást is ad, amely életet adhat mindenféle emberi tevékenységnek. A kitűnő író, Kocsis István olyan szerepet írt, amelyet több nagyszerű színésznőnk választott jutalomjátékául. Ez alkalommal Kökényessy Ági formálja meg Bethlen Katát és a színpadon egy különös férfi, akit Szarvas Attila alakít. Hogy ki ez a rejtélyes idegen, maradjon az előadás meglepetése..." - írja az ujszinhaz.hu

 

A Reformáció Éve alkalmából a Reformáció Éve Emlékbizottság támogatásával az előadás vándorútra kel, és ez alkalommal a szekszárdi közönség is láthatja a Vármegyeháza dísztermében.

A dráma a Reformáció Éve 2017 egyik kiemelkedően fontos színházi előadás sorozata.

 

Forrás: Kormánymegbízotti Kabinet / Reformáció 500

KultúraSzekszárdelőadásvármegyeházi estékreformáció éve