2023.05.28, Vasárnap

Több mint száz alkotás a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon

MTI

2016.10.08. 19:31

Hetvenhét rövidfilm és harminc gyerekfilm szerepel a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál versenyprogramjában. A filmmustrát október 19. és 22. rendezik meg Szekszárdon, valamint több hazai és határon túli nagyvárosban.

Hirdetés

 Az idei Primanima fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny alkotásai idén először a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan Székesfehérváron, Sopronban, Szekszárdon és Pécsen, valamint határon túli településeken, Kolozsváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is láthatók lesznek.     
    

Magyarországról az idén 26 rövidfilmet és 9 gyerekfilmet mutatnak be. Közülük a négynapos filmmustrán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című francia-német-magyar koprodukcióban készült filmjének, amelynek kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet. A nemzetközi mezőnyből kiemelkedik Jan Saska cseh alkotó Happy End című fekete komédiája, amely az idén Cannes-ban debütált, valamint Jack O'Shea ír alkotó Sötét kabát című noirja, és Evgenia Gostrer Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festmény-animációja.
    

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben az idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd: Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból Kristjan Holm érkezik.
    

Egy-egy öntudatos nő történetét mesélik a programban szereplő egészestés animációs mozifilmek. A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Rosie Ming lírai utazása Perzsiába, amelynek fiatal főhőse a félig kínai, félig iráni származású költőnő. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. Az alkotás kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.
    

Levetítik A messzi Észak című francia filmet is, amely tavaly elnyerte a közönségdíjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Az alkotás a 19. században játszódik Oroszországban, ahol Szása a fiatal arisztokrata lány fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját.
    

A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével mutatják be a fesztiválon a régió legjobb animációs filmjeit, amelyek közé három magyar alkotás is került.
    

Kultúraprimanimaanimációs film