2024.03.28, Csütörtök

Az ország megtartásáról beszélt Potápi Nagymányokon

2016.08.20. 15:04

Az ország megtartásának és építésének fontosságáról beszélt a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Nagymányokon rendezett Szent István-napi egyházi ünnepségen.

Hirdetés

Potápi Árpád János a római katolikus Szent Mihály-templomban tartott mise keretében azt mondta: "Nekünk a legfontosabb az, hogy ezt a országot meg tudjuk tartani, építeni, és gyermekeinknek, unokáinknak továbbadjuk".
    

Augusztus 20-án emlékezünk az első szent uralkodónkra, és azokra az emberekre, akiknek köszönhetjük hitünket, az országot, amelyet megszereztek, megtartottak és számunkra átadtak - jelentette ki.
    

Az államtitkár Szent István tevékenységét felidézve azt mondta: az uralkodó megteremtette az ország egységét, megőrizte azt, területét minden irányban megnagyobbította. 
  
Azt mondta, augusztus 20. azon közös ünnepek egyike, amelyek - a közös történelem, kultúra és nyelv mellett - magyarrá tesznek. Emlékeztetett arra, hogy Szent István napja évszázadokon keresztül az egyetlen nemzeti ünnepe volt a magyarságnak. 
    

Előbb az egyház emlékezett meg Szent Istvánról, majd 1771-től Mária Terézia rendelete nyomán világi ünnepként is számon tartják augusztus 20-át, amely egyben az új kenyér ünnepe is.
    

Az államtitkár, aki az ünnepség végén Karl Bélával, Nagymányok független polgármesterével közösen szegte meg az új kenyeret, arra kérte a misén résztvevő mintegy százötven hívőt, hogy békében, boldogságban töltsék az ünnepet, jövő vasárnap pedig emlékezzenek meg Márton Áron gyulafehérvári püspök születésének 120. évfordulójáról.

Kultúraaugusztus 20.Szent István