2024.06.23, Vasárnap

Központosított elhelyezésről, hatékonyabb feladatellátásról egyeztettek

2016.03.08. 10:14

A Nógrád Megyei Kormányhivatal több, mint harminc feladatellátási helyet vett át, amelyek párhuzamos működtetése logisztikailag nem egyszerű és az elaprózódott hivatali szerkezet gyakran nem is hatékony.

Az elmúlt évek során jelentősen átalakult a területi államigazgatás szervezet-rendszere és a járási hivatalok kialakításakor a helyi önkormányzatok is számos feladatot adtak át a kormányhivataloknak. A változások következtében a megye városaiban a Nógrád Megyei Kormányhivatal több, mint harminc feladatellátási helyet vett át, amelyek párhuzamos működtetése logisztikailag nem egyszerű és az elaprózódott hivatali szerkezet gyakran nem is hatékony. Csak Balassagyarmat belvárosában – a Városházán kívül – négy egykori családi ház és egy társasház ad helyet járási osztályoknak, megyei főosztályok kirendeltségeinek. Dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja szerint jó esély van arra, hogy a következő támogatási időszak közigazgatás-korszerűsítési és energia-hatékonysági pályázati forrásai segítségével ezen a helyzeten változtatni lehet.

Az Ipoly-parti város ingatlanjai hasznosításának ügyében Balassagyarmaton találkozott és tartott konzultációt a napokban dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője és Csach Gábor alpolgármester.
Az egyeztetésen kiderült, hogy Balassagyarmat érdekei sok tekintetben egybe esnek a Kormányhivatal terveivel: a városban két nagy alapterületű, részben, vagy egészében használaton kívüli épületkomplexum is található, amelyek adottságaik révén képesek lennének az államigazgatási hivatalok fizikai integrációjára. Ilyen az 1928-ban épült egykori magyar királyi csendőr- és rendőr laktanya (más néven államrendőrségi és csendőrségi palota), valamint az 1835-ben épült Vármegyeháza. Előbb állami, utóbbi önkormányzati tulajdonban van, de a tulajdonviszonyoktól független, racionális működtetés a város és a kormányhivatal közös érdeke.
Az épületek bejárását követően a Városházán a képviselő, a kormánymegbízott, az alpolgármester és munkatársaik konzultációján mind Balla Mihály, mind Csach Gábor támogatásáról biztosította a kormánymegbízottat a Balassagyarmati Járási Hivatal áttervezésének megkezdéséről. Az elvi egyetértéstől természetesen nagyon hosszú az út a megvalósításig, hiszen a megvalósíthatósági tanulmányok, tervezési és kivitelezési feladatok mellett a nemzeti vagyont kezelő MNV Zrt-vel is bonyolult egyeztetési eljárásokat kell lefolytatni.
A kormányhivatal elhelyezési, logisztikai problémái egyébként Salgótarján megyei jogú városban is hasonlóak, bár itt a Rákóczi úti Megyeháza révén a fizikai integráció részben már korábban megvalósult. A későbbiekben rendelkezésre álló források jelentős részét Salgótarjánban várhatóan ennek az épületnek az energiahatékonysági rekonstrukciója igényli majd.
Az államigazgatás területi szervei infrastruktúrájának fejlesztése egyébként már az elmúlt évben is zajlott, ennek keretében valósulhatott meg a balassagyarmati, Mártírok úti Növényvédelmi Osztály, a salgótarjáni, Baglyasi úti Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, valamint az Alkotmány és Fürdő úti Foglalkoztatási főosztály, osztály (korábban munkaügyi központok) épületeinek felújítása.

(nmkh.hu)

Galéria

Helyi hírekkormányhivatalSalgótarjánBalassagyarmatközigazgatás